Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i soczysta rolada pieczona w rękawie foliowym skusi Cię doskonałym smakiem aromatycznej kiełbasy o smaku paprykowym. Smakuje świetnie na zimno, również na ciepło z powstałym w trakcie pieczenia sosem.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37407
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 56
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 131
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 118
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37407
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 56
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 131
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 118
Składniki
Kiełbasę rozdrobnij w malakserze lub przekręć przez maszynkę. Wymieszaj z posiekanym czosnkiem, solą i majerankiem.
Mięso oczyść dokładnie z błon, natnij po środku wzdłuż długiego boku. Zostaw ok 2 cm nierozciętego marginesu. Rozłóż mięso jak książkę. Teraz natnij od środka każdą ze stron, zostawiając tak jak poprzednio po 2 cm na krawędzi. Rozłóż mięso i powstały płat rozbij delikatnie tłuczkiem.
Całą powierzchnię schabu posmaruj farszem z kiełbasy. Ułóż śliwki jedna obok drugiej na posmarowanym masą schabie. Zwiń mięso ściśle wzdłuż dłuższego boku, obwiąż sznurkiem. Zostaw w lodówce na kilka godzin lub na całą noc.
Piecz w rękawie foliowym razem z bulionem w temperaturze 200 stopni przez pierwsze 10 minut. Przez następne 40 minut w temp 180 stopni. Na 15 minut przed zakończeniem pieczenia rozetnij delikatnie rękaw na długość kilkunastu centymetrów żeby schab mógł się zrumienić.
Rolada smakuje świetnie po wystudzeniu z chlebem lub na ciepło razem z powstałym sosem jako danie obiadowe.