Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolada schabowa na węgierską nutę

Rolada schabowa na węgierską nutę

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 567

Dodano:

Odsłon: 3997

Pyszna i soczysta rolada pieczona w rękawie foliowym skusi Cię doskonałym smakiem aromatycznej kiełbasy o smaku paprykowym. Smakuje świetnie na zimno, również na ciepło z powstałym w trakcie pieczenia sosem.

Składniki

  • Ok. 800 g schabu
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g węgierskiej paprykowej kiełbasy kolbasz lub innej aromatyzowanej papryką
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 dowolnego bulionu
  • Ok 10 sztuk śliwek
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rolada schabowa na węgierską nutę

Przygotowanie

  1. Kiełbasę rozdrobnij w malakserze lub przekręć przez maszynkę. Wymieszaj z posiekanym czosnkiem, solą i majerankiem.

  2. Mięso oczyść dokładnie z błon, natnij po środku wzdłuż długiego boku. Zostaw ok 2 cm nierozciętego marginesu.

    Rozłóż mięso jak książkę. Teraz natnij od środka każdą ze stron, zostawiając tak jak poprzednio po 2 cm na krawędzi.

    Rozłóż mięso i powstały płat rozbij delikatnie tłuczkiem.

  3. Całą powierzchnię schabu posmaruj farszem z kiełbasy. Ułóż śliwki jedna obok drugiej na posmarowanym masą schabie. Zwiń mięso ściśle wzdłuż dłuższego boku, obwiąż sznurkiem. Zostaw w lodówce na kilka godzin lub na całą noc.

  4. Piecz w rękawie foliowym razem z bulionem w temperaturze 200 stopni przez pierwsze 10 minut. Przez następne 40 minut w temp 180 stopni. Na 15 minut przed zakończeniem pieczenia rozetnij delikatnie rękaw na długość kilkunastu centymetrów żeby schab mógł się zrumienić.

  5. Rolada smakuje świetnie po wystudzeniu z chlebem lub na ciepło razem z powstałym sosem jako danie obiadowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń