Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i soczysta rolada pieczona w rękawie foliowym skusi Cię doskonałym smakiem aromatycznej kiełbasy o smaku paprykowym. Smakuje świetnie na zimno, również na ciepło z powstałym w trakcie pieczenia sosem.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15910
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4819
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 573
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15910
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4819
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 573
Składniki
Kiełbasę rozdrobnij w malakserze lub przekręć przez maszynkę. Wymieszaj z posiekanym czosnkiem, solą i majerankiem.
Mięso oczyść dokładnie z błon, natnij po środku wzdłuż długiego boku. Zostaw ok 2 cm nierozciętego marginesu. Rozłóż mięso jak książkę. Teraz natnij od środka każdą ze stron, zostawiając tak jak poprzednio po 2 cm na krawędzi. Rozłóż mięso i powstały płat rozbij delikatnie tłuczkiem.
Całą powierzchnię schabu posmaruj farszem z kiełbasy. Ułóż śliwki jedna obok drugiej na posmarowanym masą schabie. Zwiń mięso ściśle wzdłuż dłuższego boku, obwiąż sznurkiem. Zostaw w lodówce na kilka godzin lub na całą noc.
Piecz w rękawie foliowym razem z bulionem w temperaturze 200 stopni przez pierwsze 10 minut. Przez następne 40 minut w temp 180 stopni. Na 15 minut przed zakończeniem pieczenia rozetnij delikatnie rękaw na długość kilkunastu centymetrów żeby schab mógł się zrumienić.
Rolada smakuje świetnie po wystudzeniu z chlebem lub na ciepło razem z powstałym sosem jako danie obiadowe.