Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 567
Dodano: 10.10.2020
Odsłon: 3997
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Kiełbasę rozdrobnij w malakserze lub przekręć przez maszynkę. Wymieszaj z posiekanym czosnkiem, solą i majerankiem.
Mięso oczyść dokładnie z błon, natnij po środku wzdłuż długiego boku. Zostaw ok 2 cm nierozciętego marginesu.
Rozłóż mięso jak książkę. Teraz natnij od środka każdą ze stron, zostawiając tak jak poprzednio po 2 cm na krawędzi.
Rozłóż mięso i powstały płat rozbij delikatnie tłuczkiem.
Całą powierzchnię schabu posmaruj farszem z kiełbasy. Ułóż śliwki jedna obok drugiej na posmarowanym masą schabie. Zwiń mięso ściśle wzdłuż dłuższego boku, obwiąż sznurkiem. Zostaw w lodówce na kilka godzin lub na całą noc.
Piecz w rękawie foliowym razem z bulionem w temperaturze 200 stopni przez pierwsze 10 minut. Przez następne 40 minut w temp 180 stopni. Na 15 minut przed zakończeniem pieczenia rozetnij delikatnie rękaw na długość kilkunastu centymetrów żeby schab mógł się zrumienić.
Rolada smakuje świetnie po wystudzeniu z chlebem lub na ciepło razem z powstałym sosem jako danie obiadowe.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

KORAL 30 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Piękne i zapewne smaczne "zawijasy".0 Kto głosował? | Odpowiedz

SprytnaChochla 12 października 2020Zgłoś do usunięcia
Świetny pomysł na farsz!2 Kto głosował? | Odpowiedz

KulinarnaChwila 11 października 2020Zgłoś do usunięcia
Super;)2 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 10 października 2020Zgłoś do usunięcia
Super, pyszne jedzonko :)2 Kto głosował? | Odpowiedz