Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada nadziewana suszonymi figami, daktylami i morelami. Możemy ją potraktować jako danie obiadowe lub po przestudzeniu jako wędlinę. Nadzienie jest przepyszne, nadaje mięsu odpowiednią wilgoć i wspaniały smak. Polecamy ją na świąteczny lub sylwestrowy stół.
Z każdego jesiennego grzybobrania przynoszę przynajmniej kilkanaście pięknych...
Odsłon: 39
Lekki obiad z pieczoną rybą i warzywami.
Odsłon: 35
To pyszny i prosty sposób na zapiekankę, która jest świetnym pomysłem na kola...
Odsłon: 84
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...
Odsłon: 512
Z każdego jesiennego grzybobrania przynoszę przynajmniej kilkanaście pięknych...
Odsłon: 39
Lekki obiad z pieczoną rybą i warzywami.
Odsłon: 35
To pyszny i prosty sposób na zapiekankę, która jest świetnym pomysłem na kola...
Odsłon: 84
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...
Odsłon: 512
Składniki
Schab myjemy, dobrze osuszamy i kroimy na roladę (my rozkrawałyśmy mięso „na spiralę”, ale można też metodą „na książkę”). Rozkrojony płat mięsa przykrywamy folią i rozbijamy lekko tłuczkiem do mięsa.
Posypujemy rozbite mięso z wewnętrznej strony solą, pieprzem, papryką, pieprzem ziołowym i tymiankiem. Zwijamy roladę, wkładamy do woreczka nylonowego i odkładamy do lodówki na kilka godzin.
Tuż przed pieczeniem wyjmujemy roladę z lodówki i rozwijamy.
Na patelni podsmażamy do zeszklenia na dwóch łyżkach masła cebulę pokrojoną w kostkę. Dorzucamy do niej owoce lekko rozdrobnione. Solimy i oprószamy całość pieprzem. Chwilę dusimy, tak żeby owoce nam się nie rozpadły a załapały przyprawy i masełko.
Farsz lekko studzimy i nakładamy na roladę. Następnie roladę zwijamy dosyć ciasno. Układamy ją na papierze do pieczenia. Dajemy na wierzch 2 łyżki masła i zawijamy szczelnie w papier. Owijamy dalej roladę w folię spożywczą, układamy na blaszce do pieczenia.
Tak przygotowaną roladę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C. Pieczemy ją godzinę. Następnie lekko odchylamy rozciętą folię i papier, aby rolada się przyrumieniła, smarujemy ją ketchupem i pieczemy w 160 °C jeszcze 30-40 minut.
Upieczoną roladę podajemy na ciepło do obiadu lub studzimy i kroimy w plastry jak wędlinę.
Rolada schabowa z suszonymi owocami gotowa!