Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada nadziewana suszonymi figami, daktylami i morelami. Możemy ją potraktować jako danie obiadowe lub po przestudzeniu jako wędlinę. Nadzienie jest przepyszne, nadaje mięsu odpowiednią wilgoć i wspaniały smak. Polecamy ją na świąteczny lub sylwestrowy stół.
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2555
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3183
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102045
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6432
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2555
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3183
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102045
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6432
Składniki
Schab myjemy, dobrze osuszamy i kroimy na roladę (my rozkrawałyśmy mięso „na spiralę”, ale można też metodą „na książkę”). Rozkrojony płat mięsa przykrywamy folią i rozbijamy lekko tłuczkiem do mięsa.
Posypujemy rozbite mięso z wewnętrznej strony solą, pieprzem, papryką, pieprzem ziołowym i tymiankiem. Zwijamy roladę, wkładamy do woreczka nylonowego i odkładamy do lodówki na kilka godzin.
Tuż przed pieczeniem wyjmujemy roladę z lodówki i rozwijamy.
Na patelni podsmażamy do zeszklenia na dwóch łyżkach masła cebulę pokrojoną w kostkę. Dorzucamy do niej owoce lekko rozdrobnione. Solimy i oprószamy całość pieprzem. Chwilę dusimy, tak żeby owoce nam się nie rozpadły a załapały przyprawy i masełko.
Farsz lekko studzimy i nakładamy na roladę. Następnie roladę zwijamy dosyć ciasno. Układamy ją na papierze do pieczenia. Dajemy na wierzch 2 łyżki masła i zawijamy szczelnie w papier. Owijamy dalej roladę w folię spożywczą, układamy na blaszce do pieczenia.
Tak przygotowaną roladę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C. Pieczemy ją godzinę. Następnie lekko odchylamy rozciętą folię i papier, aby rolada się przyrumieniła, smarujemy ją ketchupem i pieczemy w 160 °C jeszcze 30-40 minut.
Upieczoną roladę podajemy na ciepło do obiadu lub studzimy i kroimy w plastry jak wędlinę.
Rolada schabowa z suszonymi owocami gotowa!