Koniec z nudnym kurczakiem! Zamiast robić rolady mięsne z serem może warto zrobić odwrotnie? Kreatywność i chęci to dwie cechy pomagające osiągnąć sukces - nawet ten kuchenny! Z początku miałam obawy przed robieniem ciasta serowego ( że się przyklei, przypali i zrobi się twarda skorupka), ale dzisiaj wiem, że były one bezpodstawne. Czasami lubię sobie popanikować. A co :)))
Rolada serowa z kurczakiem i szpinakiem
Składniki
- ciasto serowe: 30 dag żółtego sera gouda (może być inny, np. wędzony)
- 3 jajka XL
- 5 płaskich łyżek majonezu (użyłam własnej roboty z musztardą rosyjską)
- farsz szpinakowy: 150 g świeżego szpinaku
- 2 łyżki masła
- 1/2 kosztki sera typu feta
- 5 małych lub 3 duże ząbki czosnku
- 1 cebula
- wegeta, majeranek
- 2 piersi z kurczaka
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Składniki
- ciasto serowe: 30 dag żółtego sera gouda (może być inny, np. wędzony)
- 3 jajka XL
- 5 płaskich łyżek majonezu (użyłam własnej roboty z musztardą rosyjską)
- farsz szpinakowy: 150 g świeżego szpinaku
- 2 łyżki masła
- 1/2 kosztki sera typu feta
- 5 małych lub 3 duże ząbki czosnku
- 1 cebula
- wegeta, majeranek
- 2 piersi z kurczaka
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra

Etapy przygotowania
Przygotowanie ciasta: żółty ser ścieramy na tarce o małych oczkach lub mielimy w kielichu blendera na bardzo drobne kawałki, dodajemy majonez i 3 jajka. Masę serową wylewamy na szeroką blachę (z wyposażenia piekarnika) wyłożoną folią aluminiową i posmarowaną olejem. Ciasto pieczemy w 170*C ok 30 minut (może być krócej, ciasto musi się zarumienić). Po upieczeniu od razu wyciągamy z piekarnika i ściągamy z niego folię.

Przygotowanie farszu szpinakowego: na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na niego szpinak. Smażymy go to tej pory, aż odparuje z niego cała woda. Następnie wrzucamy go do kielicha blendera i mielimy. Cebulę obieramy, siekamy w drobne piórka i podsmażamy na patelni razem z dodatkiem wegety i majeranku. Gdy się lekko zezłoci dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, szpinak i rozdrobniony ser feta. Podsmażamy do momentu, aż składniki się połączą.
Każdą z piersi kurczaka dzielimy na 3 części, rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami. Możemy rónież użyć ulubionej mieszanki przypraw (np. do kurczaka). Na ciasto serowe wykładamy mięso i farsz (tak jak jest to na obrazu poniżej) i zawijamy w roladę - w miarę możliwości ciasno.

Roladę owijamy folią aluminiową (stroną matową od wierzchu!) i pieczemy w piekarniku ok 40 minut. Rolada świetnie komponuje się z sosem czosnkowym i ziemniaczkami.

zdj

zdj

Przepis w Waszym wykonaniu (8)


Komentarze do przepisu (7)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 3337

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 181
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 3337

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 181



Składniki
- ciasto serowe: 30 dag żółtego sera gouda (może być inny, np. wędzony)
- 3 jajka XL
- 5 płaskich łyżek majonezu (użyłam własnej roboty z musztardą rosyjską)
- farsz szpinakowy: 150 g świeżego szpinaku
- 2 łyżki masła
- 1/2 kosztki sera typu feta
- 5 małych lub 3 duże ząbki czosnku
- 1 cebula
- wegeta, majeranek
- 2 piersi z kurczaka
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Przygotowanie ciasta: żółty ser ścieramy na tarce o małych oczkach lub mielimy w kielichu blendera na bardzo drobne kawałki, dodajemy majonez i 3 jajka. Masę serową wylewamy na szeroką blachę (z wyposażenia piekarnika) wyłożoną folią aluminiową i posmarowaną olejem. Ciasto pieczemy w 170*C ok 30 minut (może być krócej, ciasto musi się zarumienić). Po upieczeniu od razu wyciągamy z piekarnika i ściągamy z niego folię.
Przygotowanie farszu szpinakowego: na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na niego szpinak. Smażymy go to tej pory, aż odparuje z niego cała woda. Następnie wrzucamy go do kielicha blendera i mielimy. Cebulę obieramy, siekamy w drobne piórka i podsmażamy na patelni razem z dodatkiem wegety i majeranku. Gdy się lekko zezłoci dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, szpinak i rozdrobniony ser feta. Podsmażamy do momentu, aż składniki się połączą.
Każdą z piersi kurczaka dzielimy na 3 części, rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami. Możemy rónież użyć ulubionej mieszanki przypraw (np. do kurczaka). Na ciasto serowe wykładamy mięso i farsz (tak jak jest to na obrazu poniżej) i zawijamy w roladę - w miarę możliwości ciasno.
Roladę owijamy folią aluminiową (stroną matową od wierzchu!) i pieczemy w piekarniku ok 40 minut. Rolada świetnie komponuje się z sosem czosnkowym i ziemniaczkami.
zdj
zdj
Popieram roladka super - robiłam wersję bez szpinaku zachwyciła zarówno domowników jak i gości - pozdrawiam.
Pycha robiłam niedawno z pieczarkami i wyszła rewelacyjna muszę i tą spróbować :D
Troche sie napracowalas, ale rezultatu zazdrosze.. ja tez niebawem po prostu musze to zrobic!!
No, "chodzi" za mną ta serowa rolada już od kilku dni... przed tą wersją, ze szpinakiem chyba już się "nie obronię". Pyszności! zrobię niebawem! :)))
Rewelacyjny przepis :-)