Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolada serowo-drobiowa ze szpinakiem

Rolada serowo-drobiowa ze szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 11104

Dodano:

Odsłon: 739

Smaczna rolada równie pyszna na ciepło jak i na zimno

Składniki

  • Ciasto serowe:
  • jajka 3
  • ser żółty, np. Gouda 25 dag
  • majonez 3 czubate łyżki
  • Nadzienie:
  • liście szpinaku baby 40 dag
  • czosnek 2 duże ząbki
  • sól, pieprz
  • dodatkowo:
  • filety z piersi kurczaka ok. 1/2 kg
  • przyprawa do kurczaka
  • olej do wysmarowania papieru do pieczenia
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Rolada serowo-drobiowa ze szpinakiem

Przygotowanie

  1. Nadzienie: Szpinak umyc, osuszyć. Czosnek pokroić drobno, przesmażyć chwilę na patelni z olejem. Dodać osuszone liście szpinaku, udusić, przyprawić solą i pieprzem. Odstawić.

    Filety z kurczaka przekroic wzdłuż na pół, rozbić dosyć cienko, przyprawic przyprawą i wstawic do lodówki.

    Ciasto serowe: Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. W misce roztrzepać jajka, dodać starty ser i majonez. Wszystko dokładnie wymieszać.
    Dużą blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarowac go olejem, wyłożyć masę serową i wyłozyć równomiernie masę serową. Piec w temp. 175-180 stopni C ok. 25-30 min. do lekkiego zezłocenia. Odrazu po wyjęciu z piekarnika oderwać papier od ciasta serowego. Na ciasto wyłożyć ściśle przy sobie filety (tak do 3/4 długości ciasta) oraz wyłozyć szpinak. Następnie całość delikatnie zwinąć w roladę i zawinąć w papier do pieczenia. Piec całość w temp. 180 stopni C ok. 35-40 min. Papier do pieczenia zdjąć kiedy rolada trochę ostygnie.

  2. Podawać z ryżem, ziemniakami lub bagietką ziołową lub czosnkową (u mnie z duszoną marchewką). Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń