Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 8162
Dodano: 27.10.2011
Odsłon: 24874
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Schab musimy rozkroić "ślimakowo" na duży płat grubości 1-1,5cm. Mięso z obu stron oprószamy solą, pieprzem i nacieramy przeciśniętym czosnkiem. Boczek kroimy w plastry i rumienimy na patelni. Mięso z jednej strony smarujemy chrzanem i musztardą, następnie układamy boczek i obsypujemy żurawiną. Mięso zwijamy ciasno w roladę i obwiązujemy nitką lub sznurkiem. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, obsmażamy roladę z każdej strony. Roladę wkładamy do rękawa do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy 1-1,5 godziny.
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

dominikaorland 05 grudnia 2011Zgłoś do usunięcia
pieknie wyglada3 Kto głosował? | Odpowiedz

LenaMS 14 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
Przepis dodany w moje urodziny ;) Coś w tym musi być! Wczoraj robiłam ta roladę na obiad. Teściowa była zachwycona :) Ja osobiście nie jestem zwolenniczką mięsa z owocami, ale to połączenie było bardzo dobre. Na roladę położyłam długie plastry podwędzanego boczku, nie smażyłam go wcześniej. Osobiście następnym razem nie dawałabym czosnku, bo trochę mi się gryzł z żurawiną. Ale ogólnie bardzo dobre i pewnie jeszcze nie raz powrócę do tego przepisu.3 Kto głosował? | Odpowiedz

hanka78 09 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
Znów udany przepis:-). Świetne połączenie smaków. Uwielbiam żurawinę z mięsem.3 Kto głosował? | Odpowiedz

smaker12 31 października 2011Zgłoś do usunięcia
Annuar , żadnen problem z krojeniem , po prostu przecinamy schab wzdłuż tylko , nie dońca, zostawiamy na końcu nie przeciety tak by powstał jeden duży prostokąt, potem rozbijamy nastepnie nadziewamy tak jak Patusia napisala i zwijamy , powstanie slimak:) robię schab nadziewany i karkówke i tak właśnie przecinam:)4 Kto głosował? | Odpowiedz

amidalla 30 października 2011Zgłoś do usunięcia
Bardzo fajny przepis:)3 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 28 października 2011Zgłoś do usunięcia
Wygląda wspaniale, ciekawe połączenie smaków. Tylko boję się że nie poradzę sobie ze "ślimakowym" krojeniem schabu2 Kto głosował? | Odpowiedz