Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolada wołowa po filipińsku

Rolada wołowa po filipińsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 429

Dodano:

Odsłon: 8351

Jest wyjątkowo smaczna zaskoczyła mnie w pozytywnym słowa znaczeniu ,zawsze jadłam tradycyjne rolady ,które szczerze uwielbiam .Jednak postanowiłam wypróbować nowy sposób ich przyrządzenia i teraz często będą gościły na Moim talerzu :)

Składniki

  • wołowina (zrazowa lub pierwsza krzyżowa) 1 kg
  • chuda szynka 30 dag
  • kabanosy 30 dag
  • ugotowane na twardo jajka 3 szt.
  • pokrojone na plasterki oliwki 4 łyżki
  • ocet winny 1/4 szkl.
  • czosnek 3 ząbki
  • mięsiste pomidory 3 szt.
  • mielony pieprz 1 łyżeczka
  • liść laurowy
  • bulionu może być z kostki 1 szkl.
  • sok pomidorowy 1 szkl.
  • duża cebula
  • olej 3 łyżki
  • łyżeczka soli
3-4 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Umyte mięso przecinamy wzdłuż do połowy i rozbijamy.Formujemy równy płat układamy w dużym naczyniu i polewamy marynatą z octu,pieprzu zmiażdżonego czosnku .Mięso przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2 - 3 godziny.

  2. Jajka i szynkę kroimy w drobna kostkę. Mięso wyciągamy z marynaty i osuszamy ( nie wylewać marynaty ), następnie posypujemy jajkiem i szynką , w środku układamy kabanosy i oliwki . Ciasno zwijamy w rulon i obwiązujemy nitką .Tak przygotowane mięso obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron .

  3. Obsmażone mięso przekładamy do rondla lub naczynia żaroodpornego , dodajemy posiekana cebulę , obrane i pokrojone w kostkę pomidory , dodajemy listek laurowy i polewamy mięso pozostałą marynatą . Wstawiamy do piekarnika bez przykrycia i pieczemy 20 minut w 180 C nie zapominając o polewaniu mięsa wytworzonym sosem .

  4. Bulion mieszamy z sokiem pomidorowym , polewamy nim mięso , posypujemy solą , przykrywamy i pieczemy do miękkości ok 40 minut.

  5. Po upieczeniu wyjmujemy i przecieramy sos z pieczeni lub miksujemy blenderem i gotowe :)

  6. mrożony groszek ilość wedle gustu
    łyżeczka masła
    sól,pieprz
    sok z limonki

    Groszek gotujemy do miękkości , odcedzamy wsypujemy na patelnie na rozgrzane masło doprawiamy solą i pieprzem , skrapiamy sokiem z limonki i już .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń