Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
drożdżowa rolada z kaszą jaglaną i szpinakiem, karmelizowane kurki i pieczony łosoś
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1784
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 460
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21937
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1784
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 460
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21937
Składniki
ROLADA ciasto drożdżowe 300 g mąki pszennej 20 g drożdży 75 g masła 2 jaja + jedno do posmarowania 75 ml mleka tłustego łyżeczka cukru sól farsz 2 garście świeżego szpinaku 200 g sera korycińskiego swojskiego 100 g ugotowanej kaszy jaglanej 2-3 łyżki śmietany białko jaja /z rolady/ 2-3 łyżeczki chrzanu 2 łyżki miodu kurpiowskiego 2 ząbki czosnku sól i pieprz Mleko podgrzewam i mieszam drożdże z połową letniego mleka. Dodaję cukier i łyżeczkę mąki, mieszam dokładnie i odkładam na kwadrans. Roztapiam masło. Pozostałą mąkę przesiewam, dodaję całe jajo i żółtko, masło, pozostałe mleko i sól. Mieszam dokładnie, wlewam rozczyn drożdżowy i wyrabiam ciasto. Około 15 minut – musi być gładkie i lśniące. Przekładam ciasto do miski, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę. Kaszę gotuję z solą w 200 ml wody. Szpinak myję, rwę i zalewam wrzątkiem na chwilę. Odcedzam. Ser mieszam z białkiem, miodem, chrzanem i śmietaną do uzyskania jednolitej masy. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, solę i pieprzę. Mieszam ze szpinakiem. Po wyrośnięciu układam na oprószonej mąką stolnicy i rozwałkowuję na prostokąt grubości około 0,5 cm. Przenoszę na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Smaruję cienko farszem, pozostawiając na dłuższej krawędzi około 1,5 cm pasek bez nadzienia. Zwijam delikatnie w roladę. Smaruję jajkiem, posypuję sezamem, posiekanymi orzechami. Piekę 45-55 minut w 175 stopniach Celsjusza.
ŁOSOŚ 400 g filetu łososia skórka z cytryny sól i pieprz Łososia czyszczę, suszę, dzielę na dwie porcje. Solę, pieprzę i posypuję cytryną. Odkładam na pół godziny do lodówki. Piekę około 7-10 minut w 175 stopniach Celsjusza.
KURKI 250 g kurek 1-2 łyżki masła 2 łyżki cukru brązowego tymianek sól i pieprz Kurki czyszczę i osuszam. Posypuję solą, pieprzem i tymiankiem. Na patelni rozgrzewam masło. Wrzucam kurki, smażę 2-3 minuty. Zasypuję cukrem, mieszam i smażę jeszcze parę minut.
DRESSING 2 łyżki musztardy ostrej 2 łyżki miodu kurpiowskiego tymianek sól i pieprz do smaku Składniki łączę i lekko podgrzewam, mieszam do uzyskania jednolitej masy. Roladę kroję na plastry. Układam łososia. Posypuję kurkami. Polewam dressingiem.