Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak gołąbków w eleganckiej formie, tak podana rolada wywiera wrażenie na gościach.
papier do pieczenia
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1797
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 60
Chlebuś jest pyszny i pachnący. Dodatkowo wykonanie domowego chleba według te...
Odsłon: 217
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1797
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 60
Chlebuś jest pyszny i pachnący. Dodatkowo wykonanie domowego chleba według te...
Odsłon: 217
Składniki
Cebulę, czosnek, startą marchew i ryż podsmaża się tak jak do zwykłych gołąbków, po przyrumienieniu i dodaniu pieprzu ziołowego i soli, lub własnej mieszanki podlewa się wodą i dotuje do miękkości ryżu. Rolada będzie pieczona w niewielkiej ilości sosu, więc ryż nie miałby jej skąd pobrać. Po wystudeniu miesza się z mięsem mielonym plus sól 1 łyżeczka na każe pół kilo mięsa i dodaje koperek.
Zblanszowane liście kapusty, ze zredukowanym zgrubieniem, układa się na zakładkę. Pomogłam sobie papierem do pieczenia. Wykłada się farsz, zostawiając wolne brzegi i zawija. Sos pomidorowy: na oliwie zeszkliłam cebulę, czosnek a potem posiekane i obrane pomidory. Podsmaża się je aż się prawie rozpuszczą, doprawia jeszcze bazylią, oregano i solą i chili.
Miałam jeszcze mini cukinie. a z resztki farszu uformowałam pulpeciki i jednego gołąbka. Piekłam 1,20 minut, pierwsze 45 minut pod przykryciem kawałka papieru do pieczenia.
Powinna odstać po upieczeniu 30 minut, pięknie się kroi.
Smacznego :)