Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak gołąbków w eleganckiej formie, tak podana rolada wywiera wrażenie na gościach.
papier do pieczenia
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 359
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11151
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3873
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1336
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 359
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11151
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3873
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1336
Składniki
Cebulę, czosnek, startą marchew i ryż podsmaża się tak jak do zwykłych gołąbków, po przyrumienieniu i dodaniu pieprzu ziołowego i soli, lub własnej mieszanki podlewa się wodą i dotuje do miękkości ryżu. Rolada będzie pieczona w niewielkiej ilości sosu, więc ryż nie miałby jej skąd pobrać. Po wystudeniu miesza się z mięsem mielonym plus sól 1 łyżeczka na każe pół kilo mięsa i dodaje koperek.
Zblanszowane liście kapusty, ze zredukowanym zgrubieniem, układa się na zakładkę. Pomogłam sobie papierem do pieczenia. Wykłada się farsz, zostawiając wolne brzegi i zawija. Sos pomidorowy: na oliwie zeszkliłam cebulę, czosnek a potem posiekane i obrane pomidory. Podsmaża się je aż się prawie rozpuszczą, doprawia jeszcze bazylią, oregano i solą i chili.
Miałam jeszcze mini cukinie. a z resztki farszu uformowałam pulpeciki i jednego gołąbka. Piekłam 1,20 minut, pierwsze 45 minut pod przykryciem kawałka papieru do pieczenia.
Powinna odstać po upieczeniu 30 minut, pięknie się kroi.
Smacznego :)