Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada z kurczaka z piekarnika to ciekawa alternatywa niedzielnego dania obiadowego, także dla dzieci. Może stanowić świetny sposób na przemycenie tak nielubianych przecież brokułów i marchewki – a tutaj, wymieszane z jogurtem i ziołami są przepyszne i rozpływające się w ustach.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15464
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4638
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 316
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2769
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 5007
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15464
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4638
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 316
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2769
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 5007
Składniki
Piersi z kurczaka oczyść i osusz papierowymi ręcznikami. Przekrój każdą z nich poziomo na dwa płaty. Każdy z nich lekko rozbij tłuczkiem, nie przerywając struktury mięsa.
W małej miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie przyprawy z dodatkiem oliwy. Tak przygotowaną marynatą natrzyj piersi ze wszystkich stron. Odstaw je na bok.
Brokuł podziel na mniejsze różyczki. Marchewkę obierz i podziel wzdłuż na ćwiartki. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki i jogurt grecki. Całość wymieszaj, by wszystkie składniki połączyły się.
Każdy płat mięsa rozłóż na blacie i połóż na nim kilka różyczek oraz kawałków marchewki, tak by nie wystawały. Zwiń kurczaka w roladkę i zabezpiecz je wykałaczkami lub nitką kuchenną.
Rozgrzej dużą i żeliwną patelnię na dużym ogniu. Smaż roladki z każdej strony przez ok. 2-3 minuty, do ładnego zrumienienia. Następnie przenieś patelnię do piekarnika nastawionego na 100 st. Celsjusza. Piecz całość przez 30 minut, po 15 minutach odwracając rolady na drugą stronę.
Po upieczeniu rolady z kurczaka z piekarnika wyjmij i odstaw na co najmniej 5 minut przed podaniem.