Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada z kurczaka z piekarnika to ciekawa alternatywa niedzielnego dania obiadowego, także dla dzieci. Może stanowić świetny sposób na przemycenie tak nielubianych przecież brokułów i marchewki – a tutaj, wymieszane z jogurtem i ziołami są przepyszne i rozpływające się w ustach.
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 116
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2788
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1316
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 767
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 116
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2788
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1316
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 767
Składniki
Piersi z kurczaka oczyść i osusz papierowymi ręcznikami. Przekrój każdą z nich poziomo na dwa płaty. Każdy z nich lekko rozbij tłuczkiem, nie przerywając struktury mięsa.
W małej miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie przyprawy z dodatkiem oliwy. Tak przygotowaną marynatą natrzyj piersi ze wszystkich stron. Odstaw je na bok.
Brokuł podziel na mniejsze różyczki. Marchewkę obierz i podziel wzdłuż na ćwiartki. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki i jogurt grecki. Całość wymieszaj, by wszystkie składniki połączyły się.
Każdy płat mięsa rozłóż na blacie i połóż na nim kilka różyczek oraz kawałków marchewki, tak by nie wystawały. Zwiń kurczaka w roladkę i zabezpiecz je wykałaczkami lub nitką kuchenną.
Rozgrzej dużą i żeliwną patelnię na dużym ogniu. Smaż roladki z każdej strony przez ok. 2-3 minuty, do ładnego zrumienienia. Następnie przenieś patelnię do piekarnika nastawionego na 100 st. Celsjusza. Piecz całość przez 30 minut, po 15 minutach odwracając rolady na drugą stronę.
Po upieczeniu rolady z kurczaka z piekarnika wyjmij i odstaw na co najmniej 5 minut przed podaniem.