Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolada ziemniaczana z młodą kapustą

Rolada ziemniaczana z młodą kapustą

Autor:

Przepisów i artykułów: 1007 Ocena: 12407

Dodano:

Odsłon: 6004

Takiej rolady jeszcze nie jedliście. Rolada smakuje jak kopytka, ale dzięki młodej kapusty jest pyszna, można ją podać jako danie samodzielne lub jako dodatek do mięsa.

Składniki

  • ½ kg ziemniaków
  • 1/3 główki kapusty młodej
  • Cebula
  • 1 marchew
  • 2 całe jajka
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Olej do smażenia
  • Pieprz
  • Sól
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka Vegety
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rolada ziemniaczana z młodą kapustą

Przygotowanie

  1. 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy.
    2. Po ugotowaniu studzimy i przeciskamy przez praskę albo mielimy. Wbijamy jajka, dodajemy oliwę, pieprz oraz mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy do chwili polaczenia się składników.

  2. 3. Masę ziemniaczaną wykładamy na folię aluminiową, następnie należy uformować na kształt prostokąta.

  3. 4. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną kapustę oraz obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchew. Pod koniec dodajemy cukier, pieprz, Vegetę oraz ocet.

  4. 5. Wierzch masy ziemniaczanej przykrywamy równomiernie przygotowaną ostudzoną kapustą.

  5. 6. Całość delikatnie zwijamy w roladę, następnie szczelnie zawijamy folią aluminiową.
    7. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.

  6. 8. Gotowe.
    9. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń