Do góry

Dania główne Przepis na:

Roladki drobiowe w sosie chrzanowym

Roladki drobiowe w sosie chrzanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 278 Ocena: 2403

Dodano:

Odsłon: 406

Roladki z kurczaka z boczkiem i cebulą na delikatnej kaszy bulgur w sosie chrzanowym

Składniki

  • Filety z piersi kurczaka - 4 szt (ja miałam 2 piersi podzielone na cienkie filety)
  • Musztarda - 4 łyżeczki
  • Boczek parzony w plastrach - 40g
  • Jogurt naturalny - 100g
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Marchew - 1 szt
  • Cebula - 1szt
  • Kasza bulgur - 200g
  • Mąka krupczatka - 20g
  • Pieprz, sos sojowy,
  • Liść laurowy - 3szt
  • Ziele angielskie - 3szt
  • Pieprz w ziarnach - 5szt
  • Chrzan tarty - 2 łyżki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Roladki drobiowe w sosie chrzanowym

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od ugotowania kaszy bulgur, aby była już gotowa przed zrobieniem sosu.

    Piersi dzielimy na filety i lekko rozbijamy. Smarujemy musztardą, kładziemy po kawałku boczku i cebuli.

  2. Zwijamy w roladki i spinamy wykałaczkami. Smażymy na oleju z każdej strony.

    Na patelnię dodajemy pokrojoną w plastry marchew i podsmażamy chwilkę. Zalewamy szklanką wody, dodajemy liście, kulki, przyprawy, jogurt i chrzan i gotujemy ok 15 minut co jakiś czas mieszając. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy.

    Pod koniec gotowania zagęszczamy mąką rozprowadzoną w pół szklanki wody.

  3. Na końcu dodajemy ugotowaną kaszę. Gotujemy chwilę i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut.

  4. Kasza wsiąknie sos - będzie miękka, kremowa i pachnąca chrzanem. Przed podaniem wyciągamy wykałaczki :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 04 października 2019 Roladki z musztardą i sos chrzanowy czyli danie w pikantnym wydaniu - coś w sam raz dla mnie:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń