Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przebywając kilka dni temu w województwie świętokrzyskim, miałam okazję spróbować regionalnych, wędzonych śliwek szydłowieckich. Są duże, miękkie, bardzo smaczne . Charakteryzują się ciemnofioletowym połyskiem. Postanowiłam wykorzystać je w swojej kuchni. Polecam.
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47761
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165629
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 410
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 107
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47761
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165629
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 410
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 107
Składniki
Filety przekroić na pół i z każdej części zrobić dwa cienkie kotlety. Rozbić cienko przez grubą folię. Oprószyć przyprawami i odstawić na godzinę do lodówki. Na każdym płacie mięsa ułożyć po plasterku boczku i po dwie śliwki (śliwek nie trzeba wcześniej moczyć bo są miękkie i duże). Zwinąć w ciasne roladki, spiąć wykałaczkami. Panierować w mące, jajku i bułce tartej zmieszanej z płatkami kukurydzianymi. Zrumienić na oleju z obu stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać dużą łyżkę masła, podlać bulionem, winem, dodać sos sojowy i dusić pod przykryciem przez godzinę w temperaturze 170 stopni. Podałam z ziemniakami i sałatką z czerwonej kapusty z dodatkiem jabłka, cebuli i łyżką majonezu. Majonez można zastąpić dobrym olejem.