Do góry

Dania główne Przepis na:

Roladki drobiowe z boczkiem i wędzoną śliwką szydłowiecką:

Roladki drobiowe z boczkiem i wędzoną śliwką szydłowiecką:

Autor:

Przepisów i artykułów: 338 Ocena: 2732

Dodano:

Odsłon: 1494

Przebywając kilka dni temu w województwie świętokrzyskim, miałam okazję spróbować regionalnych, wędzonych śliwek szydłowieckich. Są duże, miękkie, bardzo smaczne . Charakteryzują się ciemnofioletowym połyskiem. Postanowiłam wykorzystać je w swojej kuchni. Polecam.

Składniki

  • 2 podwójne filety drobiowe
  • 200 g wędzonych śliwek szydłowieckich
  • kilka plastrów boczku (tyle, ile mamy kotletów)
  • sól, pieprz, granulowany czosnek
  • kilka łyżek oleju
  • 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki bulionu lub rosołu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 duża łyżka masła
  • Panierka:
  • 1 szklanka tartej bułki
  • 1/2 szklanki zmielonych płatków kukurydzianych
  • 1 szklanka mąki
  • 3-4 jajka
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Filety przekroić na pół i z każdej części zrobić dwa cienkie kotlety.
    Rozbić cienko przez grubą folię. Oprószyć przyprawami i odstawić na godzinę do lodówki.
    Na każdym płacie mięsa ułożyć po plasterku boczku i po dwie śliwki (śliwek nie trzeba wcześniej moczyć bo są miękkie i duże).
    Zwinąć w ciasne roladki, spiąć wykałaczkami. Panierować w mące, jajku i bułce tartej zmieszanej z płatkami kukurydzianymi. Zrumienić na oleju z obu stron.
    Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać dużą łyżkę masła, podlać bulionem, winem, dodać sos sojowy i dusić pod przykryciem przez godzinę w temperaturze 170 stopni.
    Podałam z ziemniakami i sałatką z czerwonej kapusty z dodatkiem jabłka, cebuli i łyżką majonezu. Majonez można zastąpić dobrym olejem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń