Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Roladki schabowe z pieczarkami to przykład, jak z dostępnych składników stworzyć wyjątkowe danie. Potrawa zawiera kilka możliwości modyfikacji. Dodanie cienkiego plasterka wędzonego boczku do środka roladki wzmocni jej smak, użycie kilku leśnych grzybów doda potrawie wyrafinowania. Roladki serwuj z kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem. Koniecznie w towarzystwie sosu.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 83
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3881
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 122
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 83
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3881
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 122
Składniki
Pracę zacznij od przygotowania nadzienia. Pieczarki umyj, oczyść z ziemni. Połowę pokrój w plasterki, a drugą połowę w drobną kostkę. Nie mieszaj ich ze sobą. Na patelni rozpuść łyżkę masła lub oleju, wrzuć obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażaj, aż stanie się błyszcząca. Następnie dodaj pieczarki pokrojone w kostkę, dopraw solą, czarnym i ziołowym pieprzem, po czym gotuj, aż cały płyn z pieczarek odparuje.
Schab umyj, osusz, wytnij błonki i potnij je na plastry. Następnie rozbij młotkiem tak jak na kotlety schabowe. Każdy plasterek mięsa natrzyj mieszanką soli, czarnego pieprzu i majeranku. Rozsmaruj odrobinę musztardy i wyłóż pieczarkowy farsz. Ciasno zawiń mięso w roladkę i ponakłuwaj wykałaczkami lub zawiń nitką. Obtocz każdą roladkę w mące pszennej, strzepnij nadmiar i obsmaż na oleju lub smalcu z każdej strony, aby mięso stało się rumiane. Roladki przełóż na talerz i przykryj folią aluminiową, aby zachować ciepło.
Na tej samej patelni wrzuć pozostałe, pokrojone w plasterki pieczarki i podsmaż je na dodatkowej łyżce masła. Po około 5-7 minutach wlej na patelnię połowę bulionu, przełóż roladki, zamknij pokrywę i duś na średnim ogniu około 40 minut. W połowie dolej resztę bulionu i przekręć mięso. Na 5 minut przed końcem wlej śmietanę (możesz zahartować), wymieszaj, a po chwili wlej dokładnie połączoną mieszankę mąki ziemniaczanej i wody, aby zagęścić sos. Zagotuj i wyłącz. Danie jest gotowe.
Roladki podawaj bezpośrednio z patelni, w towarzystwie kaszy gryczanej lub klusków śląskich i koniecznie polej sosem. Pamiętaj, aby przed rozpoczęciem jedzenia zdjąć z roladek nici lub wyjąć wykałaczki.