Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy może być coś lepszego niż miękkie, aromatyczne mięso z dodatkiem czerwonej papryki i pieczarek podane z tłuczonymi ziemniakami i lekką sałatką? Dzięki naszemu przepisowi na roladki schabowe z piekarnika przygotujesz pyszny obiad – idealny na niedzielne popołudnie z rodziną lub przybycie gości.
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2879
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 9123
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2879
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 9123
Składniki
Mięso umyj, osusz i ostrym nożem podziel na kotlety. Rozbij mięso tłuczkiem z obydwu stron i natrzyj solą, czarnym pieprzem i suszonymi ziołami (także z obydwu stron). Paprykę oczyść z nasion i błonek, a cebulę obierz i pokrój warzywa w cienkie plasterki. Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę lub plasterki. Na łyżce masła podsmaż cebulkę, dorzuć pieczarki, dopraw solą i czarnym pieprzem, ewentualnie też ziołowym i przesmażaj ok. 20 minut, aż sok z pieczarek wyparuje. Dodaj paski papryki i duś jeszcze 5 minut.
Na powierzchnię każdego kotleta rozłóż warzywny farsz i ciasno zawiń roladkę zabezpieczając wykałaczką lub bawełnianą nitką. Obtocz roladki w mące i odłóż na talerz. Na patelni z grubym dnem rozgrzej 2 łyżki oleju i 2 łyżki masła, po czym obsmaż roladki ze wszystkich stron na rumiany kolor i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Na tę samą patelnię wlej alkohol i pozwól, aby wyparował, zeskrob ciemne fragmenty z dna patelni. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, bulion i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj sos około 15 minut, aby się zredukował. Na koniec dodaj 1-2 łyżki śmietany do sosów i zagotuj. Jeśli sos jest zbyt rzadki, możesz zagęścić go łyżką mąki ziemniaczanej lub przygotować zasmażkę. Dla zwiększenia smaku, dosyp łyżeczkę suszonych ziół. Przygotowanym sosem polej roladki, zamknij pokrywę i wstaw naczynie do pieca nagrzanego do 180°C na 30-40 minut.
Upieczone roladki schabowe z piekarnika przekładaj na talerz, zdejmij z nich nitki lub wyjmij wykałaczki, posyp posiekaną natką pietruszki i serwuj z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką.