Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierś z kurczaka nie musi być nudna. Cienko rozbita, z kremowym i aromatycznym farszem w środku jako roladka będzie wspaniałym obiadem dla całej rodziny. Panierka z bułki tartej skąpana w passacie pomidorowej nadaje całości wyjątkowej chrupkości. I oczywiście, jak to w przypadku dań śródziemnomorskich, nie mogło zabraknąć dużej ilości passaty pomidorowej!
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 95
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 247
Przepis dnia
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 9866
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 95
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 247
Przepis dnia
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 9866
Składniki
Mrożony szpinak umieść na patelni i podsmażaj na małym ogniu, do odparowania całego płynu. Ostudź i przenieś liście do miski.
Do szpinaku dodaj ricottę, połowę startej mozzarelli, drobno poszatkowane liście bazylii oraz przyprawy. Całość wymieszaj do uzyskania konsystencji farszu.
Piersi z kurczaka umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Przedziel je wzdłuż na pół i delikatnie rozbij tłuczkiem, uważając, by nie naruszyć integralności mięsa.
Na każdy płat mięsa nałóż po 1-2 łyżki farszu i zwiń ciasno w roladki.
Białko jajka rozbełtaj w miseczce. W drugiej miseczce umieść bułkę tartą.
Każdą roladkę zanurz najpierw w białku jajka, a następnie obtocz w bułce tartej. Umieść je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą z oliwek.
Wstaw całość do pieca nastawionego na 200 st. Celsjusza i piecz przez 20-25 minut. Wyjmij danie z pieca i polej połową passaty pomidorowej. Posyp pozostałą mozzarellą.
Kontynuuj pieczenie przez 5-10 minut, do rozpuszczenia sera. Polej pozostałą passatą i wstaw na jeszcze minutę.
Roladki śródziemnomorskie podawaj na ciepło, z ulubioną sałatką.