Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Myślisz, że na rodzinny obiad nie można już wymyślić nic nowego? W takim razie musisz koniecznie przetestować przepis na roladki sztygara. Sa nie tylko smaczne, ale również bardzo proste do zrobienia, dlatego poradzi sobie z nimi nawet początkujący kucharz.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5502
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1001
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11971
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5117
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1424
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5502
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1001
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11971
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5117
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1424
Składniki
Przygotuj farsz. Z boczku surowego odkrój twardą skórę i pokrój go w kostkę. Marchewkę obierz, to samo zrób z cebulą. Posiekaj drobno. Ogórki kiszone odsącz zalewy i pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa podsmaż na odrobinie oleju, aby zmiękły. W trakcie posól i popieprz. Odłóż warzywa i na tej samej patelni podsmaż boczek w taki sposób, aby się zarumienił. Wymieszaj go dokładnie po usmażeniu z warzywami, aby farsz był jednolity.
Mięso umyj, osusz, a następnie pokrój na plastry. Rozbij cienko używając torebki foliowej. Z dwóch stron dopraw solą i pieprzem.
Na każdym plastrze schabu wyłóż solidną garść farszu. Ciasno zawiń w roladkę, możesz też użyć wykałaczek do spięcia mięsa.
Każdą roladkę obtocz w mące. Rozgrzej głęboką patelnię i podsmaż, obracając co jakiś czas, aby mięso było zarumienione z każdej strony. Teraz podlej roladki bulionem. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i kminek. Duś pod przykryciem około godziny. Często podlewaj roladki z zewnątrz powstałym sosem, możesz też obracać je co jakiś czas, uważając, aby się nie rozpadły.
Pod koniec dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego i dopraw obydwiema paprykami, aby sos się zagęścił.