Do góry

Dania główne Przepis na:

Roladki wieprzowe w sosie koperkowym

Roladki wieprzowe w sosie koperkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 3075

Dodano:

Odsłon: 20610

Pyszna propozycja na obiad.

Składniki

  • plastry szynki wieprzowej na rolady 4 szt
  • swiezy boczek w plastrach gr. ok. 1 cm, 2 szt
  • cebula 3 sztuki, czosnek 4 zabki
  • peczek swiezego koperku
  • 1 lyzeczka smalcu
  • przyprawa warzywna, pieprz czarny, papryka w proszku, lubczyk
  • maslo - 1 lyzka, maka drobna 1 kopiasta lyzka
  • smietanka slodka kremowka 100 ml
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mieso myjemy, osuszamy i rozkladamy na blacie. Posypujemy tylko z jednej strony przyprawa warzywna, pieprzem, papryka.
    Z boczku wycinamy chrzastki i na kazdym placie miesa kladziemy po pol plastra boczku. Kladziemy rowniez po pol cebuli pokrojonej w osemki oraz po zabku czosnku przekrojonego na pol. Zgrabnie zawijamy rolady.

    Dno szybkowara smarujemy smalcem, ciasno ukladamy roladki i podlewamy 1/2 szklanki wody. Dodajemy cebule pokrojona w piorka i dodatkowo przyprawiamy mieszanka warzywna i lubczykiem.

    Szybkowar zamykamy i od momentu gdy zacznie glosno gwizdac dusimy tylko 20 - 25 minut. Odparowujemy i otwieramy. Roladki wyjmujemy na talerz, a do sosu dolewamy wody i dalej go gotujemy razem z posiekanym koperkiem. zageszczamy zasmazka z masla i maki (make smazymy tylko do momentu az sie spieni) i gotujemy jeszcze minutke. Zabielamy 100 ml smietanki slodkiej. Do sosu z powrotem dajemy rolady i zostawiamy pod przykryciem na 3 minutki. Na kkoniec posypujemy reszta siwezego koperku.

    Gotowe!

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń