Do góry

Dania główne Przepis na:

Roladki z karczku na winie

Roladki z karczku na winie

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 3604

Dodano:

Odsłon: 6643

Delikatne i soczyste roladki.

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Plastry karczku delikatnie rozbijamy dłonią. Mieszamy musztardę, sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, kminek mielony, oraz paprykę słodką. Każdy plaster mięsa smarujemy mieszanką musztardy z przyprawami i na środek kładziemy trochę metki cebulowej, oraz pasek papryki konserwowej. Zawijamy roladki i spinamy je wykałaczką.

  2. W rondlu roztapiamy margarynę z olejem i podpiekamy na nim roladki posypując słodką papryką, gdy się zrumienią podlewamy je winem i dusimy do miękkości ok. 45 minut, co jakiś czas podlewając już tylko wodą. Na koniec, gdy sos nam się zredukuje i mięso jest już gotowe, wyjmujemy roladki z rondla, a do powstałego z pieczenia wywaru wlewamy wymieszaną na gładko wodę, mąkę i śmietanę. Całość dokładnie mieszamy tak by powstał gładki i aksamitny sos.

  3. Przed podaniem pamiętajmy o usunięciu wykałaczek z mięsa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń