Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawijane i panierowane w bułce tartej piersi z kurczaka z nadzieniem z kurek i sera to nasza propozycja na niedzielny obiad. Mięso delikatne z przepyszną niespodzianką w środku.
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2547
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3107
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102031
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6415
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2547
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3107
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102031
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6415
Składniki
Oczyszczamy kurki. Polecamy szybko wypłukać je pod bieżącą wodą lub zastosować metodę skuteczną i szybką z posolonym wrzątkiem. Wystarczy grzyby nim zalać i odcedzić, następnie przelać zimną wodą i pozostawić chwilę na sicie. Mniejsze grzyby zostawiamy w całości, większe rozdzielamy na pół. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, odrobinę solimy i doprowadzamy do zeszklenia. Na zeszkloną cebulę dajemy kurki i dusimy je 10-15 minut do zredukowania soku, który grzyby puściły. Następnie przyprawiamy je solą i pieprzem. Wlewamy śmietanę. Podgrzewamy kurki 1-2 minuty, aż śmietanka zagęści grzyby. Zestawiamy farsz z ognia. Do lekko przestudzonego dodajemy ser starty na drobnych oczkach. Możemy użyć dowolny ser żółty twardy.
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na dwie części. Rozkładamy na desce do krojenia, przykrywamy folią spożywczą a następnie rozbijamy na cienkie płaty. Rozbite piersi oprószamy solą i pieprzem, pieprzem ziołowym i papryką. Jeśli piersi są duże możemy odkroić polędwiczki i również je rozbić i nadziać.
Na każdy płat mięsa nakładamy łyżkę nadzienia grzybowego. Zawijamy roladki tak jak zrazy, szczelnie, aby nadzienie nam nie wyciekało w trakcie smażenia. Jeśli mamy dużo czasu włóżmy roladki na chwilę do lodówki, będą lepiej się formowały w trakcie panierowania.
Gotowe roladki obtaczamy w mące oraz roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy roladki na rumiano z obu stron. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 °C. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, dodajemy łyżkę masła i rumiane roladki przekładamy do naczynia. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika na 30 minut, aby doszły w środku.
Roladki z kurczaka nadziewane kurkami gotowe!