Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 26-02-2018
Mięso w mięsie, czyli roladki drobiowe z nadzieniem z mielonego mięsa wieprzowego z dodatkiem marchewkowych słupków.
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 111
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 58
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 132
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 3723
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 111
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 58
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 132
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 3723
Składniki
Cebulę drobno siekamy. Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę, smażymy.
Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy przestudzoną, podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, tary ser oraz jajko. Doprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną ostrą papryką. Wyrabiamy. W razie potrzeby zagęszczamy mięsną masę 1-2 łyżkami bułki tartej.
Marchewkę obieramy. Kroimy na słupki lub strugamy cienkie paseczki maszynką do julienne (albo spiralizerem).
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy 1 ząbek czosnku pokrojony na cienkie plasterki, po chwili dodajemy marchewkę. Smażymy przez kilka minut, aż marchewka lekko zmięknie.
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym piersi kurczaka przecinamy wzdłuż na 2 duże płaty (z dwóch piersi otrzymamy 4 roladki, z trzech piersi 6). Rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa. Doprawiamy z obu stron solą oraz pieprzem.
Każdy kawałek smarujemy z jednej strony cienką warstwą musztardy, a następnie wykładamy porcję mięsnego nadzienia. Wzdłuż krótszego brzegu kotleta rozkładamy podsmażoną marchewkę (na tym etapie plasterki czosnku można odrzucić). Zawijamy roladkę (można ją spiąć wykałaczkami lub obwiązać bawełnianą nicią).
Roladki obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, na złoto. Podsmażone roladki przekładamy do naczynia do zapiekania, podlewamy niewielką ilością wody (około 1/3 szklanki) i zapiekamy przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.