Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy mamy ochotę na gołąbki, a nie mamy w domu mięsa, tylko czerwoną kapustę, musimy improwizować. Z takiej improwizacji powstały roladki z kozim serem i marynowaną kapustą, a do tego surówka z pora. Przypadkowo wykreowane danie stało się jednym z ulubionych dań całej rodziny.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1909
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6320
Polecam.
Odsłon: 351
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 791
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 352
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1909
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6320
Polecam.
Odsłon: 351
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 791
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 352
Składniki
Z kapusty wyciac glaba i usunac warstwy zwiedlych lisci. Umiescic kapuste w garnku z wrzaca osolona woda i krótko blanszowac. Odrywac zewnetrzne liscie i od razu oplukac w zimnej wodzie, a nastepnie osuszyc. Powtarzac ten proces, az uzyskamy wystarczajaca ilosc lisci. Na 2 rolady potrzeba ok. 8-10 lisci. Podgrzac w garnku ½ l wody i 100 ml octu z czerwonego wina. Liscie kapusty blanszowac w wywarze przez kolejne 2-3 minuty, a nastepnie odcedzic. Wywar zagotowac az zredukujemy jego ilosc o polowe, dodac miód, anyz, lisc laurowy, kolendre i jagody jalowca i gotowac na malym ogniu przez 10 minut Przecedzic przez sito.
Pozostala kapuste pokroic na cwiartki, nastepnie w drobne paski i wlozyc do miski. Dodac cieply wywar octowy, oliwe z oliwek, olej orzechowy i reszte octu z czerwonego wina. Zetrzec imbir i skórki pomaranczy i cytryny, dodac do kapusty. Wszystko dobrze wymieszac i dokladnie ugniatac rekami. Odstawic na co najmniej 15 minut. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Kto chce, moze zmielic anyz i kolendre i dodac do kapusty.
W tym czasie przygotowac salatke z pora, jasna czesc pokroic w cienkie krazki. Jablko ze skórka pocwiartowac i usunac miazsz, nastepnie pokroic na drobne kawalki. W misce wymieszac oliwe z oliwek, olej orzechowy, miód i ocet. Doprawic sos sola i pieprzem, a nastepnie wymieszac z kawalkami jablka. Pora dusic z odrobina oliwy na wolnym ogniu przez 1-2 minuty, doprawic sola i pieprzem. Dodac pora do sosu winegret i wszystko dobrze wymieszac. Posypac posiekanymi orzechami i pietruszka.
Przygotowac na kazda rolade 4-5 lisci kapusty, ukladajac je obok siebie na papierze do pieczenia. Wszystko przewalkowac, aby zlamac grubsze lodygi i uelastycznic liscie. Marynowana kapuste ukladac porcjami na lisciach. Na wierzchu posmarowac serkiem.. Zrolowac mocno liscie kapusty uzywajac papieru spod spodu.
W zaleznosci od wielkosci pokroic rolady na porcje i podac z salatka z pora. Pozostala marynowana kapuste mozna przechowywac w lodówce przez kilka dni. Smakuje jako dodatek do wielu potraw..