Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na pyszny niedzielny obiad - rolady schabowe z kiełbasą, cebulą i ogórkiem kiszonym, do tego kluseczki, czyli to co uwielbiamy, nie mówiąc już o kluskach, gdzie króluje zasada - trzy części ziemniaków i jedna część mąki ziemniaczanej - wtedy zawsze wychodzą :-) Zazwyczaj nie dodaję jajka do klusek, chociaż gdy mam dużo ziemniaków, to wtedy tak, przy mniejszej ilości ziemniaków jajko pomijam lub dodaję tylko żółtko. Rolady są bardzo proste i łatwe w przygotowaniu, więc zachęcam do wypróbowania przepisu :-)
tłuczek do mięsa, rondel, garnek, miska
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9571
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4435
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 201
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20861
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9571
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4435
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 201
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20861
Składniki
Rolady: Mięso mocno rozbić na cienkie płaty. Każdy doprawić z obu stron solą i pieprzem, z jednej strony posmarować musztardą. Kiełbasę, jedną cebulę i ogórki drobno pokroić, następnie porozkładać na plastrach mięsa. Każdy zwinąć w roladę i spiąć wykałaczkami lub związać nitką. W rondlu rozgrzać olej, dodać masło i na gorący tłuszcz ułożyć rolady. Smażyć z obu stron na rumiano. Następnie dodać listki laurowe, ziele angielskie, obrane ząbki czosnku i cebulę pokrojoną na ćwiartki. Zalać zimną wodą do wysokości mięsa, przykryć pokrywką i dusić do miękkości ok. 40-50 minut. Na koniec mięso wyjąć z rondla, z sosu wyjąć liście laurowe i ziele angielskie, a sos zlać do garnuszka i zblendować. Podgrzać w garnku i zagęścić mąką ziemniaczaną zmieszaną z wodą. Można jeszcze doprawić do smaku i gotowe.
Kluski śląskie: Dowolną ilość ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości ok. 15 minut. Następnie odlać wodę, gorące ziemniaki przecisnąć przez praskę i wystudzić. W misce letnie ziemniaki ugnieść drewnianą łyżką, podzielić na 4 części, jedną część odłożyć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną do wysokości ziemniaków. Następnie można dodać jajko (lub pominąć), trochę doprawić solą, wymieszać ziemniaki z mąką i szybko wyrobić na jednolitą masę. Z ciasta formować kluski, wrzucić do osolonej gotującej się wody i gotować ok. 1-2 minut od wypłynięcia klusek w garnku. Obiad gotowy :-) Smacznego !!!