Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolady schabowe z mięsem i grzybami

Rolady schabowe z mięsem i grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4456

Dodano:

Odsłon: 10454

Zawijane roladki schabowe z farszem mięsno - pieczarkowym w grzybowym sosie. Podane z ziemniakami z wody i z buraczkami stanowią idealny, niedzielny obiad.

Składniki

  • ok. kilogramowy kawałek schabu bez kości
  • mięso z rosołu
  • marchewki z rosołu
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • ok. pół kg pieczarek
  • szklanka bulionu
  • 4 - 5 łyżek oliwy lub oleju
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Rolady schabowe z mięsem i grzybami

Przygotowanie

  1. Cebulę, 1/3 pieczarek i 2 ząbki czosnku posiekaj grubo i podsmaż na patelni.
    Mięso z rosołu wraz z marchewką i podsmażonymi warzywami zmiel w maszynce.
    Przełóż na patelnię i jeszcze chwilę podsmaż.

  2. Mięso pokrój na kotlety i rozbij na dość cienkie plastry (najlepiej przez folię, aby nie rozerwać mięsa).
    Każdy plaster posmaruj musztardą i farszem.
    Zwiń ciasno, zakładając boki do środka.

  3. Każdą roladkę obwiąż bawełnianą nitką. Resztę cebuli, pieczarek i czosnku posiekaj grubo.

  4. Rolady dość mocno obsmaż na tłuszczu z każdej strony, podlej szklanką bulionu i połową szklanki wody. Przykryj i duś na małym ogniu ok. 10 minut.

  5. Wrzuć do rondla z mięsem pieczarki, cebulę i czosnek. Przykryj i duś w dalszym ciągu, aż mięso będzie miękkie - ok. 50 - 60 minut.
    Rolady wyjmij, odwiń nici.
    Powstały sos zmiksuj na gładko z warzywami, dopraw do smaku i włóż na powrót mięso. Podgrzej razem.

  6. Podawaj z ziemniakami z wody i pieczonymi buraczkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń