Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolady są pracochłonne, ale warto je przygotować. Są pyszne, podane z sosem i modrą kapustą oraz kluskami śląskimi. Warto zauważyć, śląskie rolady mogą być się różnić nadzieniem – każda gospodyni ma ulubiony przepis. Poniżej przepis mojej Teściowej.
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 147
Polecam.
Odsłon: 270
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 147
Polecam.
Odsłon: 270
Składniki
Cebulę drobno posiekać, dodać do mięsa mielonego wraz z jajkiem, wyrobić, doprawić do smaku. Plastry mięsa rozbić jak najcieniej, przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Na każdym płacie mięsa ułożyć plaster boczku i wbić go tłuczkiem w mięso, następnie posmarować musztardą, po czym równomiernie na całej powierzchni rozłożyć warstwę mięsa mielonego, docisnąć i ułożyć plastry ogórka kiszonego. Rolady śląskie zawijać ściśle, następnie obwiązać je białą nicią bawełnianą lub spiąć wykałaczkami. Rolady obtoczyć w mące. Smażyć na oleju na złoto. Następnie zalać bulionem, dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości – powstały sos zagasić mąką i podawać z roladami. Przed podaniem usunąć też nici lub wykałaczki.