Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiamy przepis na danie, które pojawia się od czasu do czasu w niemal każdym domu, ale wszędzie smakuje nieco inaczej. Przygotuj leczo według naszej receptury — daj się zaskoczyć nieco zmodyfikowanej wersji tego popularnego dania.
Przedstawiam dziś bardzo stary przepis z mojego zeszytu, a są to ciasteczka s...
Odsłon: 5333
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 138
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 808
Przedstawiam dziś bardzo stary przepis z mojego zeszytu, a są to ciasteczka s...
Odsłon: 5333
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 138
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 808
Składniki
Warzywa umyj i osusz. Obrane ze skórki pomidory i cukinię pokrój w grubą kostkę, czerwoną paprykę w cienkie plasterki, a papryczkę chilli w kostkę. Obierz cebulę i pokrój w półtalarki.
Na patelnię lub do garnka z grubym dnem wlej olej i rozgrzej. Dodaj kiełbasę i cebulę. Smaż na średniej mocy palnika przez około 10 minut.
Do podsmażonej kiełbasy i cebuli dodaj pozostałe pokrojone warzywa (poza pomidorami) oraz listki laurowe i ziele angielskie. Podsmażaj wszystko na niewielkiej mocy palnika przez około 20-25 minut. Jeśli warzywa wypuszczą za mało soku, możesz dodać nieco wody, by przygotowywana potrawa nie przypaliła się.
Gdy warzywa będą już niemal odpowiednio miękkie, dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy i suszoną paprykę słodką oraz wędzoną. Zamieszaj wszystko, przytrzymaj na włączonym palniku jeszcze przez około 3 minuty (nie zapomnij o mieszaniu, aby potrawa nie przywarła do dna garnka lub patelni). Dopraw do smaku pieprzem i solą.
Leczo smakuje najlepiej, jeśli podasz je z chrupiącym pieczywem posmarowanym masłem.