Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 781
Dodano: 21.04.2010
Odsłon: 10781
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Ugotuj ziemniaki i zostaw do ostygnięcia. Zmiel je razem z serem białym. Cebulę pokrój na drobną kostkę i podsmaz na złoto. Dodaj cebulę do farszu, wymieszaj, przypraw do smaku solą,maggi, pieprzem i ostrą papryką.
Mąkę wysyp na stolnicę, na środku zrób dołek, umieść w nim jajko i żółtko, dodaj masło i sól, siekaj, aż połączy się w masę, dodawaj wodę aż ciasto będzie odpowiedniej gęstości (musi być miękkie, ale elastyczne i nie może się kleić).
Ciasto rozwałkowuj po kawałku (resztę trzymając pod przykryciem) cienko i wykrawaj szklanką krążki. Nakładaj łyżeczkę farszu i sklejaj. Pierogi gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem masła przez 4 minuty po wypłynięciu. Pierogi podawaj z roztopionym masłem lub skwarkami, albo podsmażone na patelni na maśle.Smacznego! Z tej porcji wychodzi około 100 pierogów. Kwiecień, 2010r.
Na skróty
Komentarze do przepisu (23)

ilia 22 marca 2013Zgłoś do usunięcia
cieszę się, że smakują :) pozdrawiam również!5 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 21 marca 2013Zgłoś do usunięcia
Tak mi się pokazały te pierogi i właśnie teraz sobie odsmażam zamrożone ,pychaaaaa.pozdrawiam3 Kto głosował? | Odpowiedz

czarne88 04 marca 2012Zgłoś do usunięcia
po raz kolejny przekonuje się,że smaker to miejsce na którym mniej przepisów niż słownych docinek.YsaBella- czy wrzucenie kilku przepisów sprawi,że wtedy można wyrazić swoją opinie? Chyba nie.... Jeśli miałabym się czepiać,to Twoje powiedzenie jest fajne,ale uzyte tylko raz :)
a co do glutaminianu sodu-oliwia_winna ma racje :]
0 Kto głosował? | Odpowiedz

YsaBella 27 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
ilia - nie dyskutuj z idiotą, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i wygra doświadczeniem. Dzięki za przepis - wersji pierogowego ciasta nigdy za wiele, bo dzięki temu każdy może znaleźć takie, które mu najbardziej odpowiada.a oliwia_winna to może niech się wykaże, i sama coś zamieści, bo z tego co widzę jej "kariera" polega na krytykowaniu wszystkich przepisów jak leci, przy zerowym wkładzie własnym....
5 Kto głosował? | Odpowiedz

mari 24 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
Zrobię sobie takie pierożki z miłą chęcią :)5 Kto głosował? | Odpowiedz

ilia 23 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
ignor :)4 Kto głosował? | Odpowiedz

oliwia_winna 23 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
no, tak; zapomniałam, że jeszcze dla niektórych glutaminian sodu jest przyprawą ... :-)0 Kto głosował? | Odpowiedz

gabriel13 23 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
ooo!!! Oliwia_Oszołom tu zagościła - ona ma wyobrażnię bardzo bujną -a maggi to jest przyprawa więc skąd " te maggi" ?ilia przepis na pierogi super a Oliwia_Oszołom nie umie nic ugotować więc jej opinia to stek bzdur
5 Kto głosował? | Odpowiedz

YsaBella 23 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
ilia - nie dyskutuj z idiotką, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i wygra doświadczeniem.A jeśli chodzi o przepisy na pierogi - im więcej tym lepiej, ponieważ są różne rodzaje ciasta i dzięki temu kazdy może znaleźć proporcje jakie najbardziej mu odpowiadają
4 Kto głosował? | Odpowiedz

ilia 22 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
coś u Pani kiepsko z odmianą w języku polskim....4 Kto głosował? | Odpowiedz