Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne pierożki, uwielbiane przez moja rodzinę :)
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 474
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2783
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 918
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1667
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14504
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 474
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2783
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 918
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1667
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14504
Składniki
Ugotuj ziemniaki i zostaw do ostygnięcia. Zmiel je razem z serem białym. Cebulę pokrój na drobną kostkę i podsmaz na złoto. Dodaj cebulę do farszu, wymieszaj, przypraw do smaku solą,maggi, pieprzem i ostrą papryką.
Mąkę wysyp na stolnicę, na środku zrób dołek, umieść w nim jajko i żółtko, dodaj masło i sól, siekaj, aż połączy się w masę, dodawaj wodę aż ciasto będzie odpowiedniej gęstości (musi być miękkie, ale elastyczne i nie może się kleić).
Ciasto rozwałkowuj po kawałku (resztę trzymając pod przykryciem) cienko i wykrawaj szklanką krążki. Nakładaj łyżeczkę farszu i sklejaj. Pierogi gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem masła przez 4 minuty po wypłynięciu. Pierogi podawaj z roztopionym masłem lub skwarkami, albo podsmażone na patelni na maśle.Smacznego! Z tej porcji wychodzi około 100 pierogów. Kwiecień, 2010r.