Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mus dyniowy. Zapiekany w rustykalnym cieście. Z mięsem i cebulą.
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 1986
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 1986
Składniki
Mąki przesiewam z proszkiem. Przyprawiam i mieszam dokładnie. Jaja rozkłócam z jogurtem. Zagniatam ciasto. Owijam w folię i chłodzę w lodówce /tak minimum pół godziny/. Kurczaka /użyłam sporych podudzi/ myję i gotuję z dodatkiem soli, ziela angielskiego i liści laurowych. Po ugotowaniu studzę lekko, pozbawiam skóry, obieram i kroję na kawałki. Odkładam na bok. Wołowinę mielę. Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy. Smażę krótko przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaję zmielone mięso. Smażę kilka minut. Dodaję kurczaka. Mieszam. Zalewam bulionem i duszę. Dynię lekko rozgniatam widelcem i dodaję do duszącego się mięsa. Podgrzewam i przyprawiam do smaku. Zdejmuję z ognia, odstawiam. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowuję /na kilka płatów/ i wykładam formę. Nakłuwam widelcem dno. Obciążam kamieniami i piekę 20 minut. Wyjmuję blachę, usuwam obciążenie i nakładam farsz. Zapiekam kolejne 20 minut. Przygotowuję sos. Mieszam śmietanę i bulion. Przyprawiam. Cebulę kroję w plastry. Po 20 minutach pieczenia sos wylewam na wierzch farszu. Rozsypuję cebulę. Zapiekam jeszcze około 10 minut.