Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak, też zadawałem sobie pytanie dlaczego ta potrawa jest tak nazwana. Trochę pokopałem i znalazłem. Danie zbliżone jest do greckiej potrawy Bourdeto (ψάρι μπουρδέτο), słynnej duszonej w warzywach ryby z wyspy Korfu. Jedyna różnica polega na tym, że do oryginalnej potrawy dodaje się słodką paprykę.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336564
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3294
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422362
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2341
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336564
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3294
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422362
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2341
Składniki
Kawałki ryby osuszamy, oprószamy solą oraz pieprzem. Obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony. Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę siekamy. Wszystko dusimy pod przykryciem z wodą i koncentratem pomidorowym. Dodajemy też liście laurowe i ziele angielskie. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego przekładamy kawałki ryby, przykrywamy warzywną pierzynką i zapiekamy 25 min. w temperaturze 100°C. Podajemy na ciepło. Równie dobrze smakuje serwowana na zimno.