Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryba po grecku

Ryba po grecku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2386 Ocena: 53014

Dodano:

Odsłon: 3404

Tak, też zadawałem sobie pytanie dlaczego ta potrawa jest tak nazwana. Trochę pokopałem i znalazłem. Danie zbliżone jest do greckiej potrawy Bourdeto (ψάρι μπουρδέτο), słynnej duszonej w warzywach ryby z wyspy Korfu. Jedyna różnica polega na tym, że do oryginalnej potrawy dodaje się słodką paprykę.

Składniki

  • 300 g polędwicy z dorsza
  • 4 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 5 łyżek bułki tartej
  • olej do smażenia
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ryba po grecku

Przygotowanie

  1. Kawałki ryby osuszamy, oprószamy solą oraz pieprzem. Obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony.

    Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę siekamy. Wszystko dusimy pod przykryciem z wodą i koncentratem pomidorowym. Dodajemy też liście laurowe i ziele angielskie. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.



    Do naczynia żaroodpornego przekładamy kawałki ryby, przykrywamy warzywną pierzynką i zapiekamy 25 min. w temperaturze 100°C.



    Podajemy na ciepło. Równie dobrze smakuje serwowana na zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń