Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W menu wigilijnym można znaleźć wiele tłustych, ciężkostrawnych potraw. Ryba po grecku wprowadza nutę lekkości dzięki dużej zawartości warzyw, przede wszystkim zdrowej marchewki. Aby przystawka stała się bardziej dietetyczna możesz upiec rybę zamiast ją smażyć lub ugotować ją na parze. Przekąskę podawaj na ciepło lub zimno, w każdej formie smakuje równie pysznie. Jeśli rybę po grecku przygotujesz na 2-3 dni wcześniej przed podaniem, będzie bardziej aromatyczna, a smaki zdążą się porządnie połączyć.
Składniki
Rozmroź rybę, następnie opłucz i osusz na ręczniku papierowym. Skrop sokiem z cytryny oraz oprósz mieszanką przypraw z obydwu stron. Następnie obtocz w mące i usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odłóż na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Równie smaczna będzie ryba upieczona lub ugotowana.
Obierz marchewkę, pietruszkę i seler oraz zetrzyj na tarce jarzynowej. Pora drobno posiekaj w plasterki. Do garnka z grubym dnem wlej łyżkę oleju, podsmaż pora wraz z kulikami ziela angielskiego, goździkami i listkami laurowymi. Gdy całość zacznie ładnie pachnieć, dodaj resztę warzyw, chwilę przesmaż, a następnie dolej ok. 100 ml wody i duś na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, cukier i odrobinę słodkiej papryki. Po 5 minutach wyłącz.
W salaterce, półmisku lub naczyniu żaroodpornym wyłóż porcję uduszonych warzyw, na nie usmażoną rybę i przykryj warzywami. Rybę po grecku przechowuj w lodówce i podawaj na ciepło lub na zimno. Najlepsza jest na drugi dzień po przygotowaniu.