Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni przed wigilią. Ryba „dojrzeje” i będzie smaczniejsza. Danie obowiązkowe na wigilijnym stole.
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 68
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 161
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 40
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 174
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 192
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 68
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 161
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 40
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 174
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 192
Składniki
Dwa lub trzy dni przed wigilią smażymy rybę. Oczyszczamy filety. Jeśli ryba jest mrożona, dobrze osączamy ją z wody. Kroimy rybę na mniejsze kawałki, lekko solimy i oprószamy pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na rumiano na głębokim oleju. Odkładamy na bok.
Przygotowujemy warzywa.
Myjemy i obieramy wszystkie warzywa. Na tarce o grubych oczkach trzemy marchew, seler. Odkładamy je osobno. Cebulę kroimy w kostkę. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Do zeszklonej cebuli dorzucamy marchew, po chwili seler. Jeśli warzywa słabo puszczają sok, można je trochę podlać wodą. Kiedy już zmiękną dodajemy koncentrat, ocet lub sok z cytryny i przyprawy. Przyprawiamy do smaku, według uznania.
Wykładamy rybę i warzywa warstwami do miski. Pierwszą i ostatnią warstwą mają być warzywa. Na koniec gotową potrawę wkładamy do lodówki. Postoi 2-3 dni, będzie smaczniejsza.
Ryba po grecku gotowa!