Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni przed wigilią. Ryba „dojrzeje” i będzie smaczniejsza. Danie obowiązkowe na wigilijnym stole.
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 267
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 160
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 267
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 160
Składniki
Dwa lub trzy dni przed wigilią smażymy rybę. Oczyszczamy filety. Jeśli ryba jest mrożona, dobrze osączamy ją z wody. Kroimy rybę na mniejsze kawałki, lekko solimy i oprószamy pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na rumiano na głębokim oleju. Odkładamy na bok.
Przygotowujemy warzywa.
Myjemy i obieramy wszystkie warzywa. Na tarce o grubych oczkach trzemy marchew, seler. Odkładamy je osobno. Cebulę kroimy w kostkę. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Do zeszklonej cebuli dorzucamy marchew, po chwili seler. Jeśli warzywa słabo puszczają sok, można je trochę podlać wodą. Kiedy już zmiękną dodajemy koncentrat, ocet lub sok z cytryny i przyprawy. Przyprawiamy do smaku, według uznania.
Wykładamy rybę i warzywa warstwami do miski. Pierwszą i ostatnią warstwą mają być warzywa. Na koniec gotową potrawę wkładamy do lodówki. Postoi 2-3 dni, będzie smaczniejsza.
Ryba po grecku gotowa!