Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni przed wigilią. Ryba „dojrzeje” i będzie smaczniejsza. Danie obowiązkowe na wigilijnym stole.
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2296
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 359
Pyszny, orzeźwiający i przede wszystkim pozbawiony chemii kompot.
Odsłon: 48
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 210
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2296
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 359
Pyszny, orzeźwiający i przede wszystkim pozbawiony chemii kompot.
Odsłon: 48
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 210
Składniki
Dwa lub trzy dni przed wigilią smażymy rybę. Oczyszczamy filety. Jeśli ryba jest mrożona, dobrze osączamy ją z wody. Kroimy rybę na mniejsze kawałki, lekko solimy i oprószamy pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na rumiano na głębokim oleju. Odkładamy na bok.
Przygotowujemy warzywa.
Myjemy i obieramy wszystkie warzywa. Na tarce o grubych oczkach trzemy marchew, seler. Odkładamy je osobno. Cebulę kroimy w kostkę. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Do zeszklonej cebuli dorzucamy marchew, po chwili seler. Jeśli warzywa słabo puszczają sok, można je trochę podlać wodą. Kiedy już zmiękną dodajemy koncentrat, ocet lub sok z cytryny i przyprawy. Przyprawiamy do smaku, według uznania.
Wykładamy rybę i warzywa warstwami do miski. Pierwszą i ostatnią warstwą mają być warzywa. Na koniec gotową potrawę wkładamy do lodówki. Postoi 2-3 dni, będzie smaczniejsza.
Ryba po grecku gotowa!