Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są tysiące przepisów na rybę po grecku, ale ta po prostu... rozPŁYWA się w ustach. Mniam!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5629
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1108
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12219
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5165
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1536
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5629
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1108
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12219
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5165
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1536
Składniki
wszystkie warzywa obrać i opłukać. Cebulę i pora pokrój na półplasterki. Marchewki, selera i pietruszkę pokrój w cienkie słupki (zapałki).
Cebulę i pora zeszklij na 3-4 łyżkach oliwy lub oleju (uważaj, aby się nie przypaliły). Następnie dodaj pokrojone w słupki warzywa i smaż jeszcze 8-10 min. Następnie podlej obsmażone jarzyny gorącą wodą (ok. 3/4 szklanki), włóż liść laurowy i ziele angielskie, zamieszaj i przykryj. Niech warzywa delikatnie się duszą na małym ogniu (uważaj, aby ich nie rozgotować, lepsze są nawet lekko chrupiące).
W tym czasie rozprowadź w miseczce koncentrat pomidorowy odrobiną wody, wsyp paprykę, gałkę (maleńką szczyptę), jarzynkę i cukier, zamieszaj wszystko i dodaj do warzyw, wsyp również groszek. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem, ew. cytryną. Duś na małym ogniu jeszcze 5 min.
Teraz filety rybne: skrop wypłukane i osuszone filety sokiem z cytryny, przykryj i wstaw na pół godziny do lodówki.
W tym czasie przygotuj panierkę: rozmąć jajo z zimnym mlekiem, na drugim talerzyku przygotuj mąkę krupczatkę. Wyjmij rybę z lodówki, pokrój na mniejsze kawałki, oprósz z obu stron solą i zwykłą mąką, następnie każdy kawałek obtaczaj najpierw w jajku, a potem w krupczatce, kładź na dobrze rozgrzany tłuszcz i smaż z obu stron na jasnozłoty kolor.
Usmażone kawałki ryby wymieszaj z warzywami z sosem. Chwilę razem ogrzewaj. Uwaga: ryba może trochę się rozpadać, zależy to od gatunku, jaki wybierzesz. Ja zazwyczaj kupuję pangę lub halibuta.