Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 1145
Dodano: 13.03.2010
Odsłon: 59922
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
wszystkie warzywa obrać i opłukać. Cebulę i pora pokrój na półplasterki. Marchewki, selera i pietruszkę pokrój w cienkie słupki (zapałki).
Cebulę i pora zeszklij na 3-4 łyżkach oliwy lub oleju (uważaj, aby się nie przypaliły). Następnie dodaj pokrojone w słupki warzywa i smaż jeszcze 8-10 min. Następnie podlej obsmażone jarzyny gorącą wodą (ok. 3/4 szklanki), włóż liść laurowy i ziele angielskie, zamieszaj i przykryj. Niech warzywa delikatnie się duszą na małym ogniu (uważaj, aby ich nie rozgotować, lepsze są nawet lekko chrupiące).
W tym czasie rozprowadź w miseczce koncentrat pomidorowy odrobiną wody, wsyp paprykę, gałkę (maleńką szczyptę), jarzynkę i cukier, zamieszaj wszystko i dodaj do warzyw, wsyp również groszek. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem, ew. cytryną. Duś na małym ogniu jeszcze 5 min.
Teraz filety rybne: skrop wypłukane i osuszone filety sokiem z cytryny, przykryj i wstaw na pół godziny do lodówki.
W tym czasie przygotuj panierkę: rozmąć jajo z zimnym mlekiem, na drugim talerzyku przygotuj mąkę krupczatkę. Wyjmij rybę z lodówki, pokrój na mniejsze kawałki, oprósz z obu stron solą i zwykłą mąką, następnie każdy kawałek obtaczaj najpierw w jajku, a potem w krupczatce, kładź na dobrze rozgrzany tłuszcz i smaż z obu stron na jasnozłoty kolor.
Usmażone kawałki ryby wymieszaj z warzywami z sosem. Chwilę razem ogrzewaj. Uwaga: ryba może trochę się rozpadać, zależy to od gatunku, jaki wybierzesz. Ja zazwyczaj kupuję pangę lub halibuta.
Na skróty
Komentarze do przepisu (13)

ewisienka22 13 września 2011Zgłoś do usunięcia
Radzę wybrać dorsza lub morszczuka zamiast Pangi, bo to tylko chemikalia i śmieci.11 Kto głosował? | Odpowiedz

kasiat_24 22 maja 2010Zgłoś do usunięcia
robiłam wczoraj było przepyszne - dzięki za przepis pozdrawiam :)9 Kto głosował? | Odpowiedz

celestyna 17 maja 2010Zgłoś do usunięcia
i ja zgadzam się z guciem. cebula ,marchewka, ja dodaje sos pomidorowy i bez panierki0 Kto głosował? | Odpowiedz

jowita 17 maja 2010Zgłoś do usunięcia
Moja ryba po grecku: sos: zeszklić cebule dodać kilka garści mrożonej włoszczyzny a gdy się rozmrozi i przesmaży to dodać puszke lub dwie "Pudliszki" pomidory krojone bez skóry + pieprz np. ziołowy+liść laurowy+papryka słodka+odrobina soli. Jeszcze chwilę smażyć. Rybę usmażoną ułożoną w misce grubo polać takim sosem z warzywami i gotowe. :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

oliwia_winna 17 maja 2010Zgłoś do usunięcia
zgadzam się z guciem. ten przepis i opis przygotowania to przerost formy nad treścią.1 Kto głosował? | Odpowiedz

ulenka 17 maja 2010Zgłoś do usunięcia
Wygląda smakowicie. Dodaję do ulubionych.9 Kto głosował? | Odpowiedz

Gucio 17 maja 2010Zgłoś do usunięcia
Wszystko fajnie tylko po co ten groszek?Dziwię się,że przy takiej ilości jarzyn: marchew, cebula, por, pietruszka, seler oraz dodatku ziela i liścia ktoś chce dodawać wzmacniacze smaku typu Vegeta (sic).
Ja smażę najpierw rybę obtoczoną tylko w mące (po co ten panier też nie rozumiem), na patelni po smażeniu ryby pozostaje przecież "smak" zbieram go smażąc cebulę, a potem marchew startą na tarce jarzynowej (i nic więcej).
Prościej i też smacznie i mniej kalorii
Pozdrawiam
4 Kto głosował? | Odpowiedz

13jolanta 17 maja 2010Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam takie dania...Wypróbuję na pewno:) Pozdrawiam:)9 Kto głosował? | Odpowiedz

china 05 maja 2010Zgłoś do usunięcia
poszlo do ulubionych9 Kto głosował? | Odpowiedz

RENIA730 19 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Jeżeli zależy ci na nierozgotowaniu warzyw, to koncentrat dodaj jak najszybciej.0 Kto głosował? | Odpowiedz