Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś na piątkowy obiad. Przepis z kuchni norweskiej. Prawie jak "po grecku"
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10412
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 3466
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 975
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7889
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 220
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 195
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10412
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 3466
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 975
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7889
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 220
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 195
Składniki
Wszystkie warzywa obrałem , opłukałem, Cebulę średniej wielkości i por , białą część , pokroiłem w półplasterki. Pozostałe jarzyny pokroiłem w julienne, tzn. w cienkie słupki (zapałki). Można zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wlałem do rondla 3-4 łyżki oliwy , gdy się rozgrzała zmniejszyłem ogień i wrzuciłem cebule i por. Mieszałem cały czas ,aż się zeszkliły. Wrzuciłem pozostałe warzywa, zwiększyłem ogień i chwilę smażyłem. Smażenie nie powinno trwać dłużej niż 8-10 minut. Podlałem jarzyny gorącą wodą (3/4 szklanki) , włożyłem liść laurowy , ziele angielskie , zamieszałem i przykryłem. Zmniejszyłem ogień , dusiłem warzywa , nie za długo aby nie były zbyt miękkie. W czasie gdy warzywa się dusiły , rozprowadziłem w misce koncentrat pomidorowy odrobina wody , wsypałem paprykę , odrobinę gałki , szczyptę pieprzu , po łyżeczce jarzynki i cukru , wymieszałem i przełożyłem do garnka z warzywami. Przykryłem i zostawiłem na małym ogniu jeszcze ok. 5 minut, żeby smaki się przegryzły. Doprawiłem solą , sokiem z cytryny. Smak powinien być słodko-kwaśny. Ryby wypłukałem pod bieżącą wodą , osuszyłem papierowym ręcznikiem. Skropiłem sokiem z cytryny, przykryłem i wstawiłem do lodówki. Przygotowałem panierkę : rozmąciłem jajko z zimnym mlekiem, na drugi talerz wysypałem mąkę. Na patelnię wlałem olej, rozgrzałem. Wyjąłem z lodówki filety , osuszyłem , oprószyłem solą i mąką. Każdy kawałek obtoczyłem w jajku , a potem w mące , kładłem na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażyłem z obu stron na jasnozłoty kolor. Gorące filety przełożyłem na ogrzany talerz i obłożyłem sosem z rondla. Posypałem posiekaną natką