Dania główne Przepis na:
Ryba w warzywach

Przepisów i artykułów: 865 Ocena: 16594
Dodano: 21.11.2014
Odsłon: 9327
Składniki
- 1 kg filetów z dorsza
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 1 szklanka mąki
- 3 cebule
- 1/2 selera
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1 cytryna
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka jarzynki
- pieprz
- sól
- gałka muszkatołowa
- olej
- natka pietruszki
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Wszystkie warzywa obrałem , opłukałem, Cebulę średniej wielkości i por , białą część , pokroiłem w półplasterki. Pozostałe jarzyny pokroiłem w julienne, tzn. w cienkie słupki (zapałki). Można zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
-
Wlałem do rondla 3-4 łyżki oliwy , gdy się rozgrzała zmniejszyłem ogień i wrzuciłem cebule i por. Mieszałem cały czas ,aż się zeszkliły. Wrzuciłem pozostałe warzywa, zwiększyłem ogień i chwilę smażyłem. Smażenie nie powinno trwać dłużej niż 8-10 minut.
Podlałem jarzyny gorącą wodą (3/4 szklanki) , włożyłem liść laurowy , ziele angielskie , zamieszałem i przykryłem. Zmniejszyłem ogień , dusiłem warzywa , nie za długo aby nie były zbyt miękkie. W czasie gdy warzywa się dusiły , rozprowadziłem w misce koncentrat pomidorowy odrobina wody , wsypałem paprykę , odrobinę gałki , szczyptę pieprzu , po łyżeczce jarzynki i cukru , wymieszałem i przełożyłem do garnka z warzywami. Przykryłem i zostawiłem na małym ogniu jeszcze ok. 5 minut, żeby smaki się przegryzły.
Doprawiłem solą , sokiem z cytryny. Smak powinien być słodko-kwaśny.
Ryby wypłukałem pod bieżącą wodą , osuszyłem papierowym ręcznikiem. Skropiłem sokiem z cytryny, przykryłem i wstawiłem do lodówki. Przygotowałem panierkę : rozmąciłem jajko z zimnym mlekiem, na drugi talerz wysypałem mąkę. Na patelnię wlałem olej, rozgrzałem.
Wyjąłem z lodówki filety , osuszyłem , oprószyłem solą i mąką. Każdy kawałek obtoczyłem w jajku , a potem w mące , kładłem na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażyłem z obu stron na jasnozłoty kolor. Gorące filety przełożyłem na ogrzany talerz i obłożyłem sosem z rondla.
Posypałem posiekaną natką
Komentarze do przepisu (7)

Jagoda50 27 listopada 2014Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam ryby w każdej postaci,a piekne zdjęcia zaprasza do jedzenia.1 Kto głosował? | Odpowiedz

anulka12 25 listopada 2014Zgłoś do usunięcia
Super smacznie przyrządzona rybka.2 Kto głosował? | Odpowiedz

USMIECH 24 listopada 2014Zgłoś do usunięcia
Pycha !0 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 23 listopada 2014Zgłoś do usunięcia
Cudowna i bardzo smaczna rybka :)3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ewaaa 22 listopada 2014Zgłoś do usunięcia
przeapetycznie wygląda, wspaniała !!6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ewcik 21 listopada 2014Zgłoś do usunięcia
Rybka rewelacja!!!5 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 21 listopada 2014Zgłoś do usunięcia
Brzmi i wygląda znakomicie :)6 Kto głosował? | Odpowiedz