Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryba z warzywami w sosie pomidorowym

Ryba z warzywami w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 70 Ocena: 322

Dodano:

Odsłon: 201

Kolejna odsłona ryby , uwielbiam w każdej postaci.Zapraszam

Składniki

  • * 8 filetów ulubionej ryby * 1 średnia cukinia * 250 g małych pieczarek * 10 pomidorków koktajlowych * Pół papryki czerwonej
  • * Pomidory w puszcze, krojone bez skórki * 1 Ząbek czosnku * 3 łyżki koncentratu pomidorowego * 3 łyżki powideł śliwkowych
  • * 1 średnia cebula * 1 litr wody * Mąka * Pieprz mielony , sól , przyprawa do ryby , oregano , bazylia . * Olej
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ryba z warzywami w sosie pomidorowym

Przygotowanie

  1. Moja ryba była mrożona . Więc zabrałam się za rozmrożenie . Następnie osuszyłam filety i przyprawiłam pierzem , solą oraz przyprawą do ryby i oprószyłam z obu stron mąką. Na patelni rozgrzałam olej i obsmażyłam filety . Następnie przełożyłam je na dużą dość głęboką blaszkę wyłożoną folią aluminiową .Odstawiłam do czasu przygotowania warzyw. Teraz czas na warzywa i sos .Na głębokiej patelni z odrobiną oleju poddusiłam najpierw paprykę , którą pokroiłam w większą kostkę , cebulę pokrojoną w półplastry , następnie dodałam cukinię , którą kroimy w grubszą kostkę lub plasterki oraz pieczarki a na koniec dodałam pokrojone na pół pomidorki koktajlowe . Wlewam pomidorki z puszki , dodaję czosnek pokrojony w kosteczkę , dodajemy również wodę oraz powidła śliwkowe . Wszystko delikatnie mieszam . Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy , oregano,bazylię i doprawiamy solą oraz pieprzem . Tak przygotowany sos przelewamy na rybę i wstawiamy do piekarnika . Pieczemy przez około 30 minut w 180 stopniach . Jeżeli uważamy że sos jest zbyt rzadki można zaprawić niewielką ilością mąki ziemniaczanej rozrobioną w zimnej wodzie .

    Podałam z ziemniakami . :) Smacznego .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń