Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
czyli pomysł na szybki obiad z azjatycką nutką
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34164
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1371
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34164
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1371
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
W małym rondelku rozgrzewamy łyżkę oleju, wsypujemy suchy ryż oraz słodką paprykę i imbir, podsmażamy na małym ogniu, aż ryż się zeszkli, dodajemy sól, zalewamy wrzątkiem (ok. 1 cm ponad powierzchnię ryżu) i gotujemy pod przykryciem 15 min (aż ryż będzie al dente, a woda się wchłonie).
Kurczaka kroimy w kostkę, marchewkę obieramy i kroimy w słupki, (bądź szatkujemy na cienkie plasterki), paprykę kroimy w kostkę, a cebule kroimy w piórka.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kurczaka i smażymy, aż się trochę zrumieni, dorzucamy cebulę, paprykę i marchewkę oraz ostrą paprykę i sos sojowy. Dusimy aż warzywa zmiękną, pod koniec dodajemy pędy bambusa.
Jak ryż będzie już ugotowany dorzucamy go na patelnię, mieszamy i smażymy jeszcze chwilę, ewentualnie solimy. I gotowe. Danie podajemy posypane sezamem. Smacznego ;-)