Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na szybkie danie od śniadania aż po wieczór, a nawet do pracy. Już ugotowane mięso w składnikach sprawia, że potrawę przygotowuje się w bardzo krótkim czasie.
Nóż i deska do krojenia, miseczka, wok/patelnia, szpatułka, łyżka, tarka do jarzyn
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2054
Bardzo smaczny Włoski deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka...
Odsłon: 173
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2054
Bardzo smaczny Włoski deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka...
Odsłon: 173
Składniki
Na 3 łyżkach oleju smażymy szybko jajka na wysokim ogni przez około 30 sekund, nie dłużej. Uważajmy, by nie przypalić. Jajka zgarniamy do miseczki na bok.
Na tej samej patelni smażymy na tym samym tłuszczu, jeśli zostało, pokrojone drobno pieczarki, dodajemy imbir mielony, czosnek, pieprz i smażymy. Dodajemy oliwy, jeśli trzeba. Dodajemy zielony groszek, który przed dorzuceniem do pieczarek można sparzyć wrzątkiem, aby szybko się odmroził i smażymy.
Tyle, co zajmuje pokrojenie pieczonej wołowiny w niewielkiej wielkości cienkie plasterki smażymy pieczarki z groszkiem.
Na patelnię lub wok wrzucamy wychłodzony ryż i mieszamy z pieczarkami i groszkiem. Dorzucamy wołowinę i jajka. Doprawiamy sosem sojowym, solą, jeśli wolimy. Ruchem zgarniającym wokoło patelni lub woka energicznie mieszamy zawartość. Doprawiamy octem ryżowym, szczypiorkiem pokrojonym na ukos razem z cebulką.