Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od jakiegoś już czasu chodziło za mną jakieś chińskie danie. Nawet pseudochińskie ;) ale po prostu coś w tym klimacie. Nawet mieliśmy iść do chińskiej knajpki (kiedy jeszcze było można :)), ale akurat było zamknięte, więc machnęłam ręką i postanowiłam zrobić coś w domu. Zachęcona poprzednim udanym eksperymentem z tofu, tym razem też postanowiłam dać mu szansę...
Tofu odsączamy z zalewy i kroimy w niedużą kostkę. Przekładamy do zamykanego pojemnika na żywność, dodajemy olej roślinny i kokosowy, sos sojowy oraz przyprawę chińską i 5 smaków. Starannie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulkę i posiekany czosnek. Dodajemy pokrojone w plasterki lub półplasterki pieczarki i smażymy razem, aż woda z pieczarek odparuje. Wtedy dodajemy pokrojone papryki i dusimy razem kilka minut. Po tym czasie dodajemy tofu i pokrojone (uprzednio namoczone w gorącej wodzie) grzybki Mun. Mieszamy i dusimy około 15 minut.
Dodajemy mieszankę chińską. Smażymy razem kilka minut. Po tym czasie dodajemy sos ze słoiczka i ewentualnie kukurydzę. Starannie mieszamy i zostawiamy na ogniu na ostatnie 5 minut :)
W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ryżem, posypane szczypiorkiem i z limonką - kropimy sokiem z kawałka limonki.
Smacznego!!!!
Ciecierzyca stanowi bardzo ważny element kuchni arabskiej i można spotkać ją...
Odsłon: 847
Sałatka z grillowanym tofu to świetna propozycja dla osób będących na diecie...
Odsłon: 19
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 110
Sycylijski przysmak. Podpatrzone u Jamiego Oliviera.
Odsłon: 48
Delikatne, bardzo smaczne bułeczki posypane sezamem. Przepis na 20, 87 gramow...
Odsłon: 44
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 110
Sycylijski przysmak. Podpatrzone u Jamiego Oliviera.
Odsłon: 48
Delikatne, bardzo smaczne bułeczki posypane sezamem. Przepis na 20, 87 gramow...
Odsłon: 44
Składniki
Tofu odsączamy z zalewy i kroimy w niedużą kostkę. Przekładamy do zamykanego pojemnika na żywność, dodajemy olej roślinny i kokosowy, sos sojowy oraz przyprawę chińską i 5 smaków. Starannie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulkę i posiekany czosnek. Dodajemy pokrojone w plasterki lub półplasterki pieczarki i smażymy razem, aż woda z pieczarek odparuje. Wtedy dodajemy pokrojone papryki i dusimy razem kilka minut. Po tym czasie dodajemy tofu i pokrojone (uprzednio namoczone w gorącej wodzie) grzybki Mun. Mieszamy i dusimy około 15 minut.
Dodajemy mieszankę chińską. Smażymy razem kilka minut. Po tym czasie dodajemy sos ze słoiczka i ewentualnie kukurydzę. Starannie mieszamy i zostawiamy na ogniu na ostatnie 5 minut :) W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem, posypane szczypiorkiem i z limonką - kropimy sokiem z kawałka limonki. Smacznego!!!!
Przepisy Dania główne
Dania główne
Roladki ze schabu z fetą
Dania główne
Muszelki z sosem meksykańskim
Dania główne
Roladki z kurczaka z pieczarkami
Dania główne
Żeberka gotowane i smażone
Roladki ze schabu z fetą
Zamiast tradycyjnych schabowych przygotuj te pyszne mięsne roladki za smakowi...
Odsłon: 11
Muszelki z sosem meksykańskim
Tak pysznej zapiekanki jeszcze nie jedliście. Zapiekanka jest godna polecenia...
Odsłon: 47