Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od jakiegoś już czasu chodziło za mną jakieś chińskie danie. Nawet pseudochińskie ;) ale po prostu coś w tym klimacie. Nawet mieliśmy iść do chińskiej knajpki (kiedy jeszcze było można :)), ale akurat było zamknięte, więc machnęłam ręką i postanowiłam zrobić coś w domu. Zachęcona poprzednim udanym eksperymentem z tofu, tym razem też postanowiłam dać mu szansę...
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 123
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21530
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 75
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 113
Polecam.
Odsłon: 847
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 123
Ogórki, papryka i cebula, a wszystko w aromacie czosnku i ziół – oto przepis...
Odsłon: 21530
...naturalny, domowy. Bez sztucznych dodatków. Najlepszy. Polecam.
Odsłon: 75
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 113
Polecam.
Odsłon: 847
Składniki
Tofu odsączamy z zalewy i kroimy w niedużą kostkę. Przekładamy do zamykanego pojemnika na żywność, dodajemy olej roślinny i kokosowy, sos sojowy oraz przyprawę chińską i 5 smaków. Starannie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulkę i posiekany czosnek. Dodajemy pokrojone w plasterki lub półplasterki pieczarki i smażymy razem, aż woda z pieczarek odparuje. Wtedy dodajemy pokrojone papryki i dusimy razem kilka minut. Po tym czasie dodajemy tofu i pokrojone (uprzednio namoczone w gorącej wodzie) grzybki Mun. Mieszamy i dusimy około 15 minut.
Dodajemy mieszankę chińską. Smażymy razem kilka minut. Po tym czasie dodajemy sos ze słoiczka i ewentualnie kukurydzę. Starannie mieszamy i zostawiamy na ogniu na ostatnie 5 minut :) W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem, posypane szczypiorkiem i z limonką - kropimy sokiem z kawałka limonki. Smacznego!!!!