Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To chińskie danie stało się ulubionym moich wnuków i odkąd posmakowały tzw. Egg fried rice, danie to stało się obowiązkowym podczas wizyty na weekend u babci. Wegetariańskie danie, nieskomplikowane jakby się wydawało na pierwszy rzut oka. Warunkiem jednak udanej potrawy jest ugotowanie ryżu dzień wcześniej, aby nie był mokry i zlepiony, a sypki i puszysty. Można dodawać różne warzywa według uznania. Może to być samodzielne danie lub można dodać owoce morza lub mięso.
Wok lub patelnia, ewentualnie dobry garnek, drewniana łyżka, łyżeczka,,
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 54
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 2882
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 159
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 54
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 2882
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 159
Składniki
Na patelni lub woku rozgrzewamy olej do wysokiej temperatury. Jajka wybijamy do miski i wylewamy na olej i pozwalamy odpocząć 10 sekund, po czym energicznie mieszamy, aby powstały delikatne "piórka". Usmażone jajka zdejmujemy z patelni na miseczkę.
Kroimy w drobną kosteczkę marchew oraz paprykę. Zieloną część szczypiorku kroimy oddzielnie, a cebulki oddzielnie. Seler lub fennel kroimy w plasterki. Ja użyłam tego ostatniego. Odcinamy końcówki fasolki szparagowej i kroimy ja w poprzek na 3-4 cząstki. Siekamy czosnek oraz imbir.
Na olej pozostały że smażenia jajek wrzucamy czosnek, imbir oraz cebulki i smażymy minutę. Jeśli nie zostało oleju, dodajemy 2-3 łyżki.
Dodajemy fasolkę szparagową oraz seler i smażymy 3 minuty.
Dodajemy marchew i smażymy następne 3 minuty
Dodajemy paprykę i smażymy następne 3 minuty mieszając cały czas lub potrząsając wokiem.
Dodajemy ryż i dobrze mieszamy. Dodajemy sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, pieprz, sól. Na koniec dodajemy jajka oraz szczypiorek i znów dokładnie mieszamy. Przez cały czas utrzymujemy wysoką temperaturę i mieszamy, by nie przypalić. Można dodać więcej oleju. Mnie się to nie zdarzyło. Warzywa powinny być chrupkie, ale nie pół surowe. Swój ryż ugotowałam z 300 g surowego ziarna i wyszło około 500 g ugotowanego ryżu. Podajemy zaraz po usmażeniu.