Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To chińskie danie stało się ulubionym moich wnuków i odkąd posmakowały tzw. Egg fried rice, danie to stało się obowiązkowym podczas wizyty na weekend u babci. Wegetariańskie danie, nieskomplikowane jakby się wydawało na pierwszy rzut oka. Warunkiem jednak udanej potrawy jest ugotowanie ryżu dzień wcześniej, aby nie był mokry i zlepiony, a sypki i puszysty. Można dodawać różne warzywa według uznania. Może to być samodzielne danie lub można dodać owoce morza lub mięso.
Wok lub patelnia, ewentualnie dobry garnek, drewniana łyżka, łyżeczka,,
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 345
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4916
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 110
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 157
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 345
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4916
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 110
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 157
Składniki
Na patelni lub woku rozgrzewamy olej do wysokiej temperatury. Jajka wybijamy do miski i wylewamy na olej i pozwalamy odpocząć 10 sekund, po czym energicznie mieszamy, aby powstały delikatne "piórka". Usmażone jajka zdejmujemy z patelni na miseczkę.
Kroimy w drobną kosteczkę marchew oraz paprykę. Zieloną część szczypiorku kroimy oddzielnie, a cebulki oddzielnie. Seler lub fennel kroimy w plasterki. Ja użyłam tego ostatniego. Odcinamy końcówki fasolki szparagowej i kroimy ja w poprzek na 3-4 cząstki. Siekamy czosnek oraz imbir.
Na olej pozostały że smażenia jajek wrzucamy czosnek, imbir oraz cebulki i smażymy minutę. Jeśli nie zostało oleju, dodajemy 2-3 łyżki.
Dodajemy fasolkę szparagową oraz seler i smażymy 3 minuty.
Dodajemy marchew i smażymy następne 3 minuty
Dodajemy paprykę i smażymy następne 3 minuty mieszając cały czas lub potrząsając wokiem.
Dodajemy ryż i dobrze mieszamy. Dodajemy sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, pieprz, sól. Na koniec dodajemy jajka oraz szczypiorek i znów dokładnie mieszamy. Przez cały czas utrzymujemy wysoką temperaturę i mieszamy, by nie przypalić. Można dodać więcej oleju. Mnie się to nie zdarzyło. Warzywa powinny być chrupkie, ale nie pół surowe. Swój ryż ugotowałam z 300 g surowego ziarna i wyszło około 500 g ugotowanego ryżu. Podajemy zaraz po usmażeniu.