Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To chińskie danie stało się ulubionym moich wnuków i odkąd posmakowały tzw. Egg fried rice, danie to stało się obowiązkowym podczas wizyty na weekend u babci. Wegetariańskie danie, nieskomplikowane jakby się wydawało na pierwszy rzut oka. Warunkiem jednak udanej potrawy jest ugotowanie ryżu dzień wcześniej, aby nie był mokry i zlepiony, a sypki i puszysty. Można dodawać różne warzywa według uznania. Może to być samodzielne danie lub można dodać owoce morza lub mięso.
Wok lub patelnia, ewentualnie dobry garnek, drewniana łyżka, łyżeczka,,
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 52
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 738
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 93
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 211
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 52
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 738
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 93
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 211
Składniki
Na patelni lub woku rozgrzewamy olej do wysokiej temperatury. Jajka wybijamy do miski i wylewamy na olej i pozwalamy odpocząć 10 sekund, po czym energicznie mieszamy, aby powstały delikatne "piórka". Usmażone jajka zdejmujemy z patelni na miseczkę.
Kroimy w drobną kosteczkę marchew oraz paprykę. Zieloną część szczypiorku kroimy oddzielnie, a cebulki oddzielnie. Seler lub fennel kroimy w plasterki. Ja użyłam tego ostatniego. Odcinamy końcówki fasolki szparagowej i kroimy ja w poprzek na 3-4 cząstki. Siekamy czosnek oraz imbir.
Na olej pozostały że smażenia jajek wrzucamy czosnek, imbir oraz cebulki i smażymy minutę. Jeśli nie zostało oleju, dodajemy 2-3 łyżki.
Dodajemy fasolkę szparagową oraz seler i smażymy 3 minuty.
Dodajemy marchew i smażymy następne 3 minuty
Dodajemy paprykę i smażymy następne 3 minuty mieszając cały czas lub potrząsając wokiem.
Dodajemy ryż i dobrze mieszamy. Dodajemy sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, pieprz, sól. Na koniec dodajemy jajka oraz szczypiorek i znów dokładnie mieszamy. Przez cały czas utrzymujemy wysoką temperaturę i mieszamy, by nie przypalić. Można dodać więcej oleju. Mnie się to nie zdarzyło. Warzywa powinny być chrupkie, ale nie pół surowe. Swój ryż ugotowałam z 300 g surowego ziarna i wyszło około 500 g ugotowanego ryżu. Podajemy zaraz po usmażeniu.