Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryżowe kulki z serem mozzarella

Ryżowe kulki z serem mozzarella

Autor:

Przepisów i artykułów: 535 Ocena: 16834

Dodano:

Odsłon: 4722

Przepyszne, chrupiące kulki ryżowe z delikatnym, topionym serem w środku. Potrawa idealna dla dzieci, aczkolwiek zachwyca również i dorosłych.

Składniki

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 szklanka wody
  • 1 opakowanie sra mozzarella w mini kulkach
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy tak, aby był klejący czyli; Ryż dokładnie płuczemy i zalewamy go szklanką wody. Gotujemy przez 10 minut na średnim ogniu, pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, potem palnik zmniejszamy na najniższy ogień i również gotujemy go 10 minut co jakiś czas mieszają. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ryżem z ognia i odstawiamy go na 10 minut aby doszedł. Tak przygotowany ryż doprawiamy solą i pieprzem.

  2. Łyżką nakładamy ryż na rękę , spłaszczamy i nadziewamy go serem mozzarella, formując zgrabną kuleczkę.

  3. Każdą kulkę maczamy w roztrzepanym jajku.

  4. Następnie obtaczamy je w mące.

  5. Smażymy w głębokim tłuszczu, rumieniąc z każdej strony na złoty kolor.

  6. Podajemy zaraz po usmażeniu z ulubioną surówką lub sosem. Smacznego !!!

  7. ;-D

  8. ;-)))

  9. ;-d

  10. ;-Dd

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (25)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń