Przepyszne, chrupiące kulki ryżowe z delikatnym, topionym serem w środku. Potrawa idealna dla dzieci, aczkolwiek zachwyca również i dorosłych.
Ryżowe kulki z serem mozzarella
Składniki
- 1 szklanka ryżu
- 1 szklanka wody
- 1 opakowanie sra mozzarella w mini kulkach
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Składniki
- 1 szklanka ryżu
- 1 szklanka wody
- 1 opakowanie sra mozzarella w mini kulkach
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- sól i pieprz
- olej do smażenia

Etapy przygotowania
Ryż gotujemy tak, aby był klejący czyli; Ryż dokładnie płuczemy i zalewamy go szklanką wody. Gotujemy przez 10 minut na średnim ogniu, pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, potem palnik zmniejszamy na najniższy ogień i również gotujemy go 10 minut co jakiś czas mieszają. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ryżem z ognia i odstawiamy go na 10 minut aby doszedł. Tak przygotowany ryż doprawiamy solą i pieprzem.

Łyżką nakładamy ryż na rękę , spłaszczamy i nadziewamy go serem mozzarella, formując zgrabną kuleczkę.

Każdą kulkę maczamy w roztrzepanym jajku.

Następnie obtaczamy je w mące.

Smażymy w głębokim tłuszczu, rumieniąc z każdej strony na złoty kolor.

Podajemy zaraz po usmażeniu z ulubioną surówką lub sosem. Smacznego !!!

;-D

;-)))

;-d

;-Dd

Przepis w Waszym wykonaniu (25)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Bardzo u mnie popularny w domu deser. Moja rodzina go uwielbia. Szybkie do zr...
Odsłon: 60
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 602
Ostatnio komentowane przepisy

Bardzo u mnie popularny w domu deser. Moja rodzina go uwielbia. Szybkie do zr...
Odsłon: 60
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 602



Składniki
- 1 szklanka ryżu
- 1 szklanka wody
- 1 opakowanie sra mozzarella w mini kulkach
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Ryż gotujemy tak, aby był klejący czyli; Ryż dokładnie płuczemy i zalewamy go szklanką wody. Gotujemy przez 10 minut na średnim ogniu, pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, potem palnik zmniejszamy na najniższy ogień i również gotujemy go 10 minut co jakiś czas mieszają. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ryżem z ognia i odstawiamy go na 10 minut aby doszedł. Tak przygotowany ryż doprawiamy solą i pieprzem.
Łyżką nakładamy ryż na rękę , spłaszczamy i nadziewamy go serem mozzarella, formując zgrabną kuleczkę.
Każdą kulkę maczamy w roztrzepanym jajku.
Następnie obtaczamy je w mące.
Smażymy w głębokim tłuszczu, rumieniąc z każdej strony na złoty kolor.
Podajemy zaraz po usmażeniu z ulubioną surówką lub sosem. Smacznego !!!
;-D
;-)))
;-d
;-Dd