Do góry

Dania główne Przepis na:

Sacywi dla Stalina

Sacywi dla Stalina

Autor:

Przepisów i artykułów: 741 Ocena: 15341

Dodano:

Odsłon: 11399

Ulubione danie Stalina a dla mnie kolejny rewelacyjny przepis kuchni gruzińskiej.

Składniki

  • 1kg dzikiego ptaka- u mnie pół dzika perlica
  • do gotowania: Cebula, 2 czosnki, 2 liście laurowe, pęczek pietruszki
  • 2 goździki, sól
  • sos: oliwa/ masło, cebula, 2 ząbki czosnku, mąka 2 łychy, bulion
  • sos cz.2: orzechy wloskie 1 szkl, goździk, kolendra 1 łyżka zmielona,
  • papryka ostra 1 łyżeczka, cynamon szczypta, sól, szafran/ kurkuma
  • żółtko, ocet winny 50ml
  • Kolendra natka
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sacywi dla Stalina

Przygotowanie

  1. Przepis pochodzi z książki kucharskiej Tradycyjna kuchnia gruzińska Jeleny Kiładze. Ostatnio miałam okazje popróbować kuchni gruzińskiej i wciąż mi mało.

  2. Perlicę przecięłam wzdłuż na pół. Dałam do rondla z cebulą, 2 ząbkami czosnku, liśćmi laurowymi, goździkami i pęczkiem natki pietruszki. Zalałam wodą, osoliłam ja i gotowałam godzinę.
    Bulion z perlicy jest zaskakująco smaczny.

  3. Drobno pokroiłam cebulę i zeszkliłam ją na oliwie, dodałam posiekany czosnek i gdy zaczął pachnieć dodałam mąkę i lekko ją zrumieniłam. Potem dodałam gotowy już bulion z perlicy. Zrobił się sos na zasmażce.

  4. Zmalaksowałam orzechy włoskie, dodałam cynamon, kurkumę- bo nie miałam szafranu, chili w proszku, zmielone ziarna kolendry i odrobinę soli. Potem dodałam żółtko i ocet winny. Powinien być czerwony ale miałam biały. Całość wymieszałam.

  5. Sos zasmażkowy dodałam stopniowo do masy orzechowej, wymieszałam.
    Kolendrę trzeba posiekać i rozetrzeć a potem wycisnąć sok z kolendry przez gazę do sosu. Mi się nie chciało i dodałam po prostu posiekaną kolendrę.

    Gorące półtuszki wyjęłam na talerz i polałam sosem.
    Danie można podawać na zimno, wtedy tuszki trzyma się w sosie w chłodzie około 12 godzin.

    Nowy wymiar smaku!

  6. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń