Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny , mało znany ale wart grzechu - Tradycyjne, indiańskie SAGAMITE , czyli gulasz z fasoli Blue shackamaxon , kukurydzy innych warzyw i mięsiwa niebo w gębie Aranżacja dania to wizualizacja słynnej kolacji w miejscu spotkań wodzów Shackamaxon kiedy to wodzowie Delaware i inni przekazali holenderskim przybyszom do późniejszego Nowego Yorku ziarna niebieskiej fasoli Ps. Danie o nazwie "SAGAMITE. " jest tradycyjnym gulaszem wielu plemion ameryki północnej przyrządzanym zwykle z ziaren fasoli oraz hominy lub nie blanszowanej kukurydzy oraz tłuszczu (z tłuszczu zwierzęcego). Dodatkowe składniki mogą obejmować warzywa, dziki ryż, brązowy cukier, mięso zwierząt dzikich czy chodowlanych ale również i wędzone ryby. Caddo sagamité to gęsta zupa z mąki kukurydzianej, która została wcześniej wysuszona i zmielona na delikatny posiłek. Można dodać fasolę i mąkę żołędziową. Podczas ceremonii Caddos podawali gulasz w dużych glinianych garnkach dla tłumów. Sagamité na przykład było używane podczas ceremonii, aby uczcić powitanie gości przez plemiona takie jak Peoria, Huron, Osage i wczesne plemiona Caddo z Arkansas. Według Muzeum Stanowego Illinois Peoria karmiła sagamité odkrywców ojca Jacques’a Marquette’a i Louisa Jolieta podczas podróży odkrywców w 1673 r. do rzeki Mississippi, jak wspomina Marquette w swoim własnym dzienniku z tej podróży
Przepis dnia
Przepis na lasagne w orientalnym stylu. Inspiracją był fakt, że pozostały mi...
Odsłon: 186
Przepis dnia
Świetny sposób na udka z kurczaka!! Zdecydowanie polecam wszystkim, którzy lu...
Odsłon: 15275
Polecam. Dobrze smakuje w rodzinnym gronie.
Odsłon: 494
Przepis dnia
Przepis na lasagne w orientalnym stylu. Inspiracją był fakt, że pozostały mi...
Odsłon: 186
Przepis dnia
Świetny sposób na udka z kurczaka!! Zdecydowanie polecam wszystkim, którzy lu...
Odsłon: 15275
Polecam. Dobrze smakuje w rodzinnym gronie.
Odsłon: 494
Składniki
Fasolę niebieską Shackamaxon (San Bernardo) , tak jak inne odmiany fasoli trzeba namoczyć , najlepiej przez noc w wodzie .
Rano fasolę razem z mięsem wstawiamy do garnka z wodą i gotujemy kilka godziny :) , W miarę gotowania dodajemy (mniej więcej po godzinie , warzywa oraz grzyby wymienione w składzie przepisu i gotujemy dalej do miękkości .
Całość doprawiamy solą , pieprzem , tabasco i ziołami i podajemy na gorąco ! :)