Do góry

Dania główne Przepis na:

Sajgonki na ostro

Sajgonki na ostro

Autor:

Przepisów i artykułów: 189 Ocena: 1221

Dodano:

Odsłon: 1448

Moje drugie sajgonki. Te są z surowego farszu. Jeśli dajemy farsz surowy to trzeba dłużej smażyć sajgonki. Według mnie są lepsze. I jak widać lepiej się prezentują od pierwszych więc idzie moja przygoda z sajgonkami idzie w dobrym kierunku. Polecam jeśli jeszcze nie robiliście sajgonek. To naprawdę nie jest trudne.

Składniki

  • 10 szt papieru ryżowego
  • nadzienie :
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1/4 szk sosu sojowego ciemnego
  • 1/5 szk drobno pokrojonej kapusty pekińskiej
  • 1 mała drobno pokrojona cebula
  • 2 łyżki czarnego sezamu + do posypania
  • 2 łyżki kukurydzy
  • 1/2 szk drobno startego żółtego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz cayenne do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
1-2 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sajgonki na ostro

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
    Mięso przełożyć do miski, zalać sosem sojowym i odstawić na 15 minut.
    Potem do mięsa wrzucić resztę składników, wymieszać nadzienie.
    Każdy papier ryżowy zamoczyć na chwilkę w ciepłej wodzie i kłaść na drewnianej desce.
    Na jednym brzegu położyć porcję nadzienia i zwijać sajgonki tak jak krokiety.
    Część sajgonek posypać dodatkowo sezamem.
    Sajgonki smażyć na głębokim oleju na złoto brązowy kolor a po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
    Podawać gorące z sosem chili.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń