Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrobienie sajgonek jest proste. W skład farszu może wchodzić mielone mięso wieprzowe, wołowe lub drobiowe, ale doskonałe są także w wersji wegetariańskiej. Robimy farsz jaki lubimy.
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
Odsłon: 212
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 400
lekka sałatka, idealna na święta
Odsłon: 291
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 673
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
Odsłon: 212
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 400
lekka sałatka, idealna na święta
Odsłon: 291
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 673
Składniki
Farsz: Na patelni z dodatkiem 4 łyżek oleju dusimy zamrożoną mieszankę chińską, dusimy pod przykryciem do momentu aż warzywa będą miękkie. Przyprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Usmażoną mieszankę chińską wykładamy do miski w której będziemy przygotowywać farsz.
Na patelni z małą zawartością oleju smażymy mięso mielone, podczas smażenia rozdrabniamy je.
Podsmażone mięso dodajemy do miski z warzywami.
W między czasie gotujemy 1 woreczek ryżu. Po ugotowaniu dodajemy do miski z farszem. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku i studzimy.
Po ostudzeniu dodajemy jajka i dokładnie wyrabiamy farsz.
Przygotowanie sajgonek: Bierzemy arkusz papieru ryżowego i w ciepłej wodzie zamaczamy go z obu stron, tylko zmaczamy, nie moczymy. Rozkładamy papier ryżowy na desce do krojenia mięsa i nakładamy łyżkę stołową farszu.
Zawijamy tak jak krokiety.
Każda sajgonka powinna być dokładnie zwinięta, żeby podczas smażenia się nie rozwinęła. Starajmy się na każdy arkusz papieru ryżowego nakładać taką samą ilość farszu.
Sajgonki powinny być wielkością takie same. Formujemy sajgonki i układamy na talerzu tak żeby do siebie się nie dotykały, żeby się nie przykleiły jedna do drugiej. Uformowane sajgonki układamy na kilku talerzach w celu osuszenia ich przed smażeniem.
Smażymy na gorącym oleju z każdej strony na rumiano. Pamiętajmy żeby na patelni była odpowiednia ilość oleju (1 cm lub 1,5 cm poziomu). Możemy również smażyć w garnku do smażenia frytek.
Usmażone sajgonki odtłuszczamy na ręcznikach papierowych i układamy na talerzu.
Możemy podawać je z barszczem czerwonym lub ulubionym sosem do sajgonek. Smacznego!!!