Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubisz włoskie smaki? Przepis na sałatkę makaronową z salami na pewno przypadnie Ci do gustu!
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 70
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 118
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 42
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 70
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 118
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 42
Składniki
Warzywa umyj i osusz. Drobno posiekaj cebulę. Pomidory koktajlowe pokrój na połówki. Wydrążone oliwki odcedź z zalewy i pokrój w talarki. Posiekaj drobno natkę pietruszki. Plasterki salami pokrój w grubszą kostkę lub na ćwiartki.
Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami umieszczonymi na opakowaniu przez producenta. Pamiętaj, że do sałatki najlepiej sprawdzi się makaron al dente. Po ugotowaniu makaronu porządnie przelej go zimną wodą, odcedź i odstaw do wystudzenia. W czasie, gdy makaron będzie stygł, wykrój z papryk gniazda nasienne i pokrój je na cienkie paski o długości około 2-3 cm. Gdy makaron będzie już zimny, to przełóż go do miski (jeśli nieco się skleił, to rozdziel go rękami). Dodaj salami, posiekane warzywa i połowę pietruszki.
Przygotuj sos: do słoiczka lub miseczki włóż jogurt i majonez. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wyciśnięty sok z cytryny. Możesz dodać swoje ulubione zioła (np. bazylię), jednak pamiętaj, że jeśli dodajesz suszone zioła, to należy je najpierw zaparzyć i po chwili odcedzić. Wymieszaj porządnie wszystkie składniki sosu. Gotowy sos dodaj do sałatki. Delikatnie wszystko wymieszaj i przełóż do szklanej miski. Wierzch sałatki posyp resztą posiekanej natki pietruszki.