Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubisz włoskie smaki? Przepis na sałatkę makaronową z salami na pewno przypadnie Ci do gustu!
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 55
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 26
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 63
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 55
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 26
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 63
Składniki
Warzywa umyj i osusz. Drobno posiekaj cebulę. Pomidory koktajlowe pokrój na połówki. Wydrążone oliwki odcedź z zalewy i pokrój w talarki. Posiekaj drobno natkę pietruszki. Plasterki salami pokrój w grubszą kostkę lub na ćwiartki.
Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami umieszczonymi na opakowaniu przez producenta. Pamiętaj, że do sałatki najlepiej sprawdzi się makaron al dente. Po ugotowaniu makaronu porządnie przelej go zimną wodą, odcedź i odstaw do wystudzenia. W czasie, gdy makaron będzie stygł, wykrój z papryk gniazda nasienne i pokrój je na cienkie paski o długości około 2-3 cm. Gdy makaron będzie już zimny, to przełóż go do miski (jeśli nieco się skleił, to rozdziel go rękami). Dodaj salami, posiekane warzywa i połowę pietruszki.
Przygotuj sos: do słoiczka lub miseczki włóż jogurt i majonez. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wyciśnięty sok z cytryny. Możesz dodać swoje ulubione zioła (np. bazylię), jednak pamiętaj, że jeśli dodajesz suszone zioła, to należy je najpierw zaparzyć i po chwili odcedzić. Wymieszaj porządnie wszystkie składniki sosu. Gotowy sos dodaj do sałatki. Delikatnie wszystko wymieszaj i przełóż do szklanej miski. Wierzch sałatki posyp resztą posiekanej natki pietruszki.