Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W dzisiejszych czasach sklepowe półki uginają się od ogromnego wyboru rozmaitych produktów o każdej porze roku. Nic dziwnego zatem, że robienie takich przetworów, jak sałatka z kabaczka na zimę, straciło na popularności. Warto jednak w wolnej chwili zainspirować się tradycyjnymi przepisami. Żaden hurtowy wyrób nie może równać się z domowymi piklami czy kiszonkami!
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 168
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 168
Składniki
Umyj cukinie i pokrój w cieniutkie plasterki (możesz użyć do tego celu mandoliny). Ułóż w misce, zasyp solą i odłóż na około pół godziny.
Zagotuj wodę z dodatkiem cukru. Uzyskany syrop wymieszaj z octem winnym.
Obierz ząbki czosnku i pokrój na cienkie plasterki. Jeśli korzystasz ze świeżej papryczki chili, bardzo drobno ją posiekaj. Koperek rozdrobnij.
Przygotuj wyparzone słoiki o łącznej pojemności około 2 l. Ułóż w nich lekko osuszone ręcznikiem papierowym plastry cukinii, co pewien czas przekładając je czosnkiem, koperkiem i chili. Napełnione słoiki zalej gorącą zalewą octową. Zakręć szczelnie.
Tak przygotowaną sałatkę z kabaczka możesz zapasteryzować , by cieszyć się nią zimą. W tym celu wstaw słoiki do garnka z dnem wyłożonym gumową wkładką lub bawełnianą ściereczką. Napełnij garnek gorącą wodą do 2/3 wysokości słoików (zwróć uwagę no to, by stały w pewnej odległości od siebie). Zagotuj wodę. Gotuj przez około 20 minut na palniku o średniej mocy. Odstaw słoiki do góry dnem na dobę. Na drugi dzień przenieś w chłodne, ocenione miejsce. Tak przygotowaną sałatkę możesz przechowywać wiele miesięcy. Możesz też zjeść ją od razu.