Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 23-01-2016
Wskoczyło Wam kiedyś coś do ust? :) Proszę bez skojarzeń :P Mi ostatnio Saltimbocca z kurczakiem :D To tradycyjne danie włoskie nie powinno nikomu sprawić problemów. Warto spróbować właśnie w Lidlu panuje tydzień włoski, więc wszystkie składniki bez problemu w nim znajdziecie no oprócz szałwii, ale od czego są delikatesy Piotr i Paweł :D
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336699
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4094
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423232
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2632
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336699
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4094
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423232
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2632
Składniki
Piersi kurczaka obmywamy i czyścimy. Kroimy pod skosem każdą z nich na 3 części o grubości około 1,5 cm. Następnie doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi jedną stronę, kroimy czosnek w plastry i na każdej piersi kładziemy po 2 sztuki. Dodajemy listek szałwii, przykrywamy połową plastra szynki parmeńskiej i wszystko spinamy razem wykałaczką, aby podczas smażenia nie rozpadły nam się składniki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy kurczakiem do dołu. Doprawiamy do tej pory nieprzyprawioną część mięsa solą i pieprzem, a następnie przewracamy Saltimboccę na drugą stronę. W międzyczasie w rondelku rozpuszczamy gorgonzolę i dodajemy śmietanę, i przyprawy. Gdy Saltimbocci są gotowe, na każdy kawałek kurczaka kładziemy ser i wrzucamy do piekarnika na 5-10 minut, i pieczemy w 180°C. Podajemy ze świeżo ugotowanym makaronem, który mieszamy w rondelku z sosem i dekorujemy świeżymi liśćmi szałwii. Smacznego!