Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 23-01-2016
Wskoczyło Wam kiedyś coś do ust? :) Proszę bez skojarzeń :P Mi ostatnio Saltimbocca z kurczakiem :D To tradycyjne danie włoskie nie powinno nikomu sprawić problemów. Warto spróbować właśnie w Lidlu panuje tydzień włoski, więc wszystkie składniki bez problemu w nim znajdziecie no oprócz szałwii, ale od czego są delikatesy Piotr i Paweł :D
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 215
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3192
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 977
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 826
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 215
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3192
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 977
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 826
Składniki
Piersi kurczaka obmywamy i czyścimy. Kroimy pod skosem każdą z nich na 3 części o grubości około 1,5 cm. Następnie doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi jedną stronę, kroimy czosnek w plastry i na każdej piersi kładziemy po 2 sztuki. Dodajemy listek szałwii, przykrywamy połową plastra szynki parmeńskiej i wszystko spinamy razem wykałaczką, aby podczas smażenia nie rozpadły nam się składniki. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy kurczakiem do dołu. Doprawiamy do tej pory nieprzyprawioną część mięsa solą i pieprzem, a następnie przewracamy Saltimboccę na drugą stronę. W międzyczasie w rondelku rozpuszczamy gorgonzolę i dodajemy śmietanę, i przyprawy. Gdy Saltimbocci są gotowe, na każdy kawałek kurczaka kładziemy ser i wrzucamy do piekarnika na 5-10 minut, i pieczemy w 180°C. Podajemy ze świeżo ugotowanym makaronem, który mieszamy w rondelku z sosem i dekorujemy świeżymi liśćmi szałwii. Smacznego!