Do góry

Dania główne Przepis na:

Sandacz na sposób leśny

Sandacz na sposób leśny

Autor:

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 982

Dodano:

Odsłon: 1600

Sandacz w ziołowej panierce, podany z salsą ogórkową i smażonymi prawdziwkami.

Składniki

  • 2 - filety z sandacza
  • ½ kg - prawdziwków
  • 1 łyżeczka - oregano
  • 1 łyżeczka - majeranku
  • ½ łyżeczki - soli
  • ½ łyżeczki - pieprzu
  • 1 łyżka - masła
  • olej do smażenia
  • 10 - ogórków małosolnych
  • 3 łyżki - musztardy francuskiej
  • 1 - cebula czerwona
  • skórka otarta z cytryny
  • garść natki pietruszki
  • kwiatki nasturcji do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sandacz na sposób leśny

Przygotowanie

  1. Rybę pokroić tak, by powstały zgrabne romby. W miseczce wymieszać oregano, majeranek, sól i pieprz. W tak przygotowanych przyprawach obtoczyć kawałki ryby.

  2. Ogórki pokroić w półplasterki. Przełożyć do miski. Dodać musztardę francuską, drobno posiekaną cebulę, skórkę otartą z cytryny oraz drobno pokrojoną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić.

  3. Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Usmażyć pokrojone prawdziwki (wcześniej grzyby oczyścić ze ściółki). Gdy zaczną się rumienić, przyprawić solą i pieprzem.

  4. Na drugiej patelni usmażyć kawałki sandacza – na mocno rozgrzanym oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

  5. Na środek talerza dać trochę salsy ogórkowej. Na salsie ułożyć 2-3 kawałki sandacza, a dookoła usmażone grzyby. Udekorować kwiatami nasturcji.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń