Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab duszony w sosie z marchewką i cebulą

Schab duszony w sosie z marchewką i cebulą

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10399

Dodano:

Odsłon: 13779

kruchy, soczysty, pikantno - słodki schab, polecam :-)

Składniki

  • schab 4 grube plastry
  • cebula 2
  • marchewka 4 cienkie
  • liśc laurowy 2
  • ziele angielskie 2
  • sól, pieprz, papryka słodka, chili
  • cukier 1 łyżeczka
  • mąka pszenna 1 łyżka
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, lekko rozbić (ale nie na cienkie kotlety), Przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką i chili. Cebulę i marchewkę obrać, cebulę pokroić w piórka, a marchewkę w plasterki.
    Na patelni na oleju obsmażyć kawałki schabu je na złoto. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni usmażyć na złoto osoloną cebulę ze szczyptą pieprzu. Mięso przełożyć na cebulę, wlać 1,5 szklanki wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy, wrzucić pokrojoną marchewkę i dusić około 40 - 45 min., aż mięso będzie miękkie. Co jakiś czas sprawdzić ilość płynu, w razie potrzeby dolać trochę wody. Wsypać 1 łyżeczkę cukru, spróbować i ewentualnie doprawić solą, pieprzem czy ulubionymi ziołami.
    Mąkę pszenną rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody, wlać do mięsa i dokładnie rozprowadzić zagęszczając delikatnie sos. Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą i ulubioną surówką. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń