Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
kruchy, soczysty, pikantno - słodki schab, polecam :-)
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1100
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 224
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1100
Składniki
Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, lekko rozbić (ale nie na cienkie kotlety), Przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką i chili. Cebulę i marchewkę obrać, cebulę pokroić w piórka, a marchewkę w plasterki. Na patelni na oleju obsmażyć kawałki schabu je na złoto. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni usmażyć na złoto osoloną cebulę ze szczyptą pieprzu. Mięso przełożyć na cebulę, wlać 1,5 szklanki wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy, wrzucić pokrojoną marchewkę i dusić około 40 - 45 min., aż mięso będzie miękkie. Co jakiś czas sprawdzić ilość płynu, w razie potrzeby dolać trochę wody. Wsypać 1 łyżeczkę cukru, spróbować i ewentualnie doprawić solą, pieprzem czy ulubionymi ziołami. Mąkę pszenną rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody, wlać do mięsa i dokładnie rozprowadzić zagęszczając delikatnie sos. Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą i ulubioną surówką. Smacznego :-)