Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Staropolski przepis, czyli schab ze śliwkami i czosnkiem. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, z pieczywkiem. Polecam na świąteczny obiad.
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 257
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4967
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4839
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44902
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 519
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 257
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4967
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4839
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44902
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 519
Składniki
Schab natrzeć solą, odstawić na kilka godzin. Sól, która nie zostanie wchłonięta przez mięso, ma zostać usunięta przy pomocy ściereczki lub pędzelka kuchennego. Czosnek obrać, jeżeli mamy duże ząbki, należy je podzielić na mniejsze części. Czosnkiem nafaszerować wędzone śliwki. Teraz czas na polędwiczkę: Myjemy ją, oczyszczamy z błon, następnie wycinamy w niej kieszeń na całej długości. Do kieszonki wkładamy śliwki z czosnkiem. Nadzianą polędwiczkę oprószamy pieprzem, solimy, zawijamy ciasno w folię aluminiową, zamrażamy (czas mrożenia: 2 godziny).
W tym czasie, gdy polędwiczka jest w zamrażalniku, przygotowujemy schab. Nacinamy w nim kieszeń, obsypujemy go obficie majerankiem. Gdy polędwiczka jest już zmrożona, odwijamy ją z folii, szybko wkładamy do schabu. Na wierzch schabu układamy listki laurowe, następnie całość zawijamy w kolejny kawałek folii aluminiowej. Mięso wkładamy do wąskiej brytfanny, do której wrzucamy też łyżkę smalcu. Tak przygotowany schab pieczemy 1.5 godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po godzinie, przecinamy folię i zmniejszamy temperaturę do 170 stopni. Upieczony schab wykładamy na półmisek, kroimy w plastry.
Smacznego.