Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Staropolski przepis, czyli schab ze śliwkami i czosnkiem. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, z pieczywkiem. Polecam na świąteczny obiad.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 193
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2709
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 865
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1620
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14343
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 193
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2709
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 865
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1620
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14343
Składniki
Schab natrzeć solą, odstawić na kilka godzin. Sól, która nie zostanie wchłonięta przez mięso, ma zostać usunięta przy pomocy ściereczki lub pędzelka kuchennego. Czosnek obrać, jeżeli mamy duże ząbki, należy je podzielić na mniejsze części. Czosnkiem nafaszerować wędzone śliwki. Teraz czas na polędwiczkę: Myjemy ją, oczyszczamy z błon, następnie wycinamy w niej kieszeń na całej długości. Do kieszonki wkładamy śliwki z czosnkiem. Nadzianą polędwiczkę oprószamy pieprzem, solimy, zawijamy ciasno w folię aluminiową, zamrażamy (czas mrożenia: 2 godziny).
W tym czasie, gdy polędwiczka jest w zamrażalniku, przygotowujemy schab. Nacinamy w nim kieszeń, obsypujemy go obficie majerankiem. Gdy polędwiczka jest już zmrożona, odwijamy ją z folii, szybko wkładamy do schabu. Na wierzch schabu układamy listki laurowe, następnie całość zawijamy w kolejny kawałek folii aluminiowej. Mięso wkładamy do wąskiej brytfanny, do której wrzucamy też łyżkę smalcu. Tak przygotowany schab pieczemy 1.5 godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po godzinie, przecinamy folię i zmniejszamy temperaturę do 170 stopni. Upieczony schab wykładamy na półmisek, kroimy w plastry.
Smacznego.