Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Staropolski przepis, czyli schab ze śliwkami i czosnkiem. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, z pieczywkiem. Polecam na świąteczny obiad.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22674
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15026
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4783
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44994
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 675
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 780
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22674
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15026
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4783
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44994
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 675
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 780
Składniki
Schab natrzeć solą, odstawić na kilka godzin. Sól, która nie zostanie wchłonięta przez mięso, ma zostać usunięta przy pomocy ściereczki lub pędzelka kuchennego. Czosnek obrać, jeżeli mamy duże ząbki, należy je podzielić na mniejsze części. Czosnkiem nafaszerować wędzone śliwki. Teraz czas na polędwiczkę: Myjemy ją, oczyszczamy z błon, następnie wycinamy w niej kieszeń na całej długości. Do kieszonki wkładamy śliwki z czosnkiem. Nadzianą polędwiczkę oprószamy pieprzem, solimy, zawijamy ciasno w folię aluminiową, zamrażamy (czas mrożenia: 2 godziny).
W tym czasie, gdy polędwiczka jest w zamrażalniku, przygotowujemy schab. Nacinamy w nim kieszeń, obsypujemy go obficie majerankiem. Gdy polędwiczka jest już zmrożona, odwijamy ją z folii, szybko wkładamy do schabu. Na wierzch schabu układamy listki laurowe, następnie całość zawijamy w kolejny kawałek folii aluminiowej. Mięso wkładamy do wąskiej brytfanny, do której wrzucamy też łyżkę smalcu. Tak przygotowany schab pieczemy 1.5 godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po godzinie, przecinamy folię i zmniejszamy temperaturę do 170 stopni. Upieczony schab wykładamy na półmisek, kroimy w plastry.
Smacznego.