Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab nadziewany grzybami to wyjątkowo smakowite i efektowne danie, które może być zaserwowane na specjalne okazje, ale nie tylko. Delikatne w smaku, soczyste mięso idealnie komponuje się z wyrazistym w smaku farszem grzybowym. Schab przygotowany w formie pieczeni można przygotować bardziej kremowy, dodając np. masło, ale aby pozostał łagodny w smaku, najlepiej nie polewać go "ciężkimi" sosami. Do przygotowania farszu możesz użyć suszonych podgrzybków, borowików lub pieczarek. Dodatkowym, chrupkim elementem będzie dodanie plastrów boczku, które pysznie zestawiają się z soczystym schabem. Schab świetnie smakuje z dodatkiem puree z ziemniaków lub dyni w połączeniu z gotowanymi na parze warzywami.
patelnia, nóż, deska do krojenia, tłuczek, sznurek
Polecam.
Odsłon: 807
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1520
Polecam.
Odsłon: 807
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1520
Składniki
Pokrój cebulę w drobną kosteczkę. Świeże grzyby pokrój w drobną kostkę. Jeżeli używasz pieczarek, to potrzyj je na tarce na średnich oczkach. Grzyby suszone zalej wcześniej wodą i odstaw na 30 minut. A następnie w tej samej wodzie gotuj je do miękkości. Po ugotowaniu, grzyby koniecznie odsącz i pokrój na drobne kawałki.
Na patelni rozpuść masło, a następnie wrzuć cebulę i podsmażaj do lekkiego zrumienienia. Gdy cebula nabierze koloru, dorzuć grzyby na patelnię. Dopraw grzyby do smaku solą i pieprzem, a następnie dorzuć koperek lub tymianek.
Duży płat schabu przekrój na pół, krojąc pionowo, tak, aby powstał szeroki płat mięsa, a następnie ubijaj go za pomocą tłuczka na grubość, ok. 1 cm. Następnie dosól i dopieprz mięso.
Potrzyj ser na drobnych oczkach i dorzuć do składników na patelnię. Tak przygotowany farsz odstaw na bok.
Przygotowany wcześniej farsz połącz z serem.
Na przygotowany schab nałóż farsz i nałóż go na całą roladę, ale w taki sposób, aby przy brzegach było ok. 2 cm wolnej powierzchni mięsa bez farszu.
Następnie zwiń roladę. Zrolowaną roladę obtocz boczkiem, a następnie sznurkiem. W tym celu zrób pętelkę na sznurku i zwiń roladę tak, aby zachowała kształt podczas pieczenia.
Na patelni rozgrzej masło i podsmażaj roladę do zbrązowienia. Przewracaj roladę z każdej strony.
Podsmażoną roladę przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wcześniej używaną patelnię dolej szklankę wody i wymieszaj, aby wszystkie składniki zgarnąć z patelni, a następnie dolej do naczynia ze schabem. Tak przygotowaną roladę przykryj pokrywką i piecz przez 1,5 godziny do 2 godzin w temperaturze 180 stopni. Co jakiś czas podlewaj roladę wytworzonym się w trakcie sosem.
Zanim pokroisz roladę, to pozbądź się sznurka. Roladę pokrój w plastry ok. 2,5-3 cm. Tak przygotowaną roladę zestaw z warzywami na parze, aromatyczną surówką i puree z koperkiem.