Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab pieczony

Schab pieczony

Autor:

Przepisów i artykułów: 980 Ocena: 26793

Dodano:

Odsłon: 38882

Propozycja na aromatyczny, smakowity i delikatny schab pieczony. Idealny na ciepło do obiadu oraz na zimno np. do kanapek.

Składniki

  • Schab
  • bulion
  • MARYNATA:
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki słodkiego sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczka miodu
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Schab pieczony

Przygotowanie

  1. Na początku przygotowujemy marynatę:

    Do miseczki wlewamy olej rzepakowy, słodki sos sojowy oraz miód i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz zioła prowansalskie, pieprz i sól do smaku - ponownie mieszamy. Tak powstałą marynatą nacieramy schab i zostawiamy w lodówce na około 12 godzin (najlepiej zostawić go na noc).

  2. Schab układamy w naczyniu żaroodpornym i podlewamy go delikatnie bulionem. Do bulionu możemy włożyć także kawałki cebuli i czerwonej papryki - wtedy mięso nabierze jeszcze lepszego aromatu, wyrazistości i soczystości. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 15 minut.

    Po tym czasie odkrywamy naczynie, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut, od czasu do czasu podlewając wierzch mięsa bulionem.

    Następnie ponownie zmniejszamy temperaturę - do 160 stopni C i pieczemy jeszcze około 20 minut.

    Schab idealnie smakuje na ciepło oraz na zimno.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń